Moșii de toamnă 2018. Ce trebuie să faci în prima sâmbătă din noiembrie ca să ai noroc

 
Moșii de toamna 2018. Ce trebuie să faci în prima sâmbătă din noiembrie ca să ai noroc
Moșii de toamna 2018. Ce trebuie să faci în prima sâmbătă din noiembrie ca să ai noroc

Moșii de toamnă 2018. Sâmbătă, 3 noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din această zi, este cunoscută și sub denumirea de "Moșii de toamnă". Moșii de toamnă sunt pomeniți în fiecare an în prima sâmbătă din noiembrie. În biserici au loc slujbe și se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinței, cât și a faptelor bune ale celui comemorat.Moșii de toamnă 2018. Tradiția spune că în această zi e bine să fim împăcăți cu toți oamenii, să fim îmbrăcați curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci. De ce facem pomenire morților? Biserica îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo "adormiți", termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență, potrivit CrestinOrtodox.ro.

În ziua de Moși se săvârşeşte Sfânta Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescura miridele pentru morți și le așează sub Sfântul Agnet, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.

Moșii de toamnă 2018. În spațiul românesc există 20 de zile de Moși. Simion Florea Marian menționa în lucrarea "Trilogia vieții", "că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși". Cuvântul "moși" vine de la "strămoși", și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul "moși" sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?