Planul MAE pentru votul din diaspora: Mai multe pixuri și ștampile

 
Coadă uriaşă, în timpul zilei, la ambasada României la Paris

Teodor Meleșcanu a anunțat marţi suplimentarea bugetului MAE cu 1,5 milioane de lei pentru alegerile din diaspora, dar măsurile vizate nu rezolvă problemele apărute la turul I al alegerilor prezidenţiale. Ministrul de Externe a anunţat suplimentarea personalului MAE din ambasade, adăugând că instituția pune la dispoziția cetățenilor formulare xeroxate și pixuri, pentru fluidizarea votului. În schimb, numărul secţiilor de vot rămâne acelaşi. Între timp, Meleșcanu a fost chemat în Parlament, la comisia românilor de pretutindeni, pentru a da explicații despre votul din turul 2 din diaspora. Noul şef al diplomaţiei, Teodor Meleșcanu, a anunțat, marţi, măsurile luate de Ministerul Afacerilor Externe pentru votul de pe 16 noiembrie din diaspora. Guvernul a alocat o suplimentare a fondurilor în acest sens, pe care ministerul îi va cheltui pentru trimiterea de noi funcţionari în ambasade şi pentru ştampile.

Ministrul de Externe însuşi a anunţat că va merge la Paris să voteze, acolo unde în turul I, sute de români au fost în imposibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot, din cauza lipsei de organizare.

Suplimentarea secţiilor de vot rămîne însă o misiune imposibilă.

”A fost aprobată suplimentarea bugetului pentru alegeri cu 1,5 milioane de lei, pentru turul 2, din fondul de rezervă. Această alocare asigură organizarea alegerilor în turul 2. Trebuie să subliniez încă o dată că nu MAE organizează alegerile, ci BEC. Nu cred că este bine sa facem această confuzie. MAE are responsabilități în aplicarea legii in sectii din diaspora. Formularul pe propria raspundere e disponibil pe site poate fi descărcat în avans urmând să fie semnat in fata membrilor comisiei elecorale. Pentru persoanele care nu vor avea posibilitatea de a-l descarca le punem la dispizitie formularere xeroxate si pixuri. Peste tot unde e necesar trimitem maximul de ştampile, am pus la dispoziția BEC din strainătete o lista cu personalul disponibil (...) MAE a luat mai multe hotarari. Fiecare sectie de vot va avea cate 7 sectii de vot si cate 7 stampile. Avem si o serie de alte masuri pentru care am solicitat opinia BEC. Discutia de azi s-a finalizat cu cererea BEC ca noi să le transmitem în scris solicitarile noastre. Mai mult noi vrea sa propunem ca reprezentantii partidelor să poată fi inlocuiti cu reprezentanti ai corpului diplomatic. 850.000 de lei sunt pentru cheltuieli de personal, restul pentru stampile”, a mai spus acesta.

Meleşcanu a spus încă o dată că MAE va propune BEC să analizeze care este temeiul legal pentru suplimentarea secţiilor de votare, dar a subliniat că punctul de vedere al ministerului este neschimbat: nu există posibilitate legală pentru această măsură, între cele două tururi de scrutin.

Întrebat dacă va merge la audierea din Parlament, la Comisia românilor de pretutindeni, Meleșcanu a spus: ”Nu am primit inca invitatia. Vreau sa ma credeti ca am intrat in pâine, aseară, la 9, azi am avut o intalnire relaxată cu Titus Corlățean, în care am semnat procesul de predare-primire”, a spus Meleșcanu, după ședința de Guvern.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
George
12 Nov 11:55
El n-o sa stea la coada. O sa il bage peste rand.
Răspunde
0 0
GIGI
11 Nov 23:50
De la primul tur de scrutin toate televiziunile vorbesc doar de diaspora. Ca nu au putut sa voteze! Asa este. DAR, despre milioanele de romani din tara de ce nu vorbeste nimeni? De ce nici un candidat nu face nici cea mai vaga aluzie despre ce vor face vis a vis de cei ramasi in tara? Ce vor face viitorii presedinti pentru ca tinerii bine pregatiti sa ramana in tara? Sau pentru ca medicii buni sa ramana in Romania. Sau pentru combinatele aflate in proprietatea statului pentru ca ele sa fie profitabile iar oamenii sa aiba un loc de munca? SAU astea nu aduc un RATING bun. HALAL televiziuni independente si candidati !
Răspunde
1 0
Soptelea G
11 Nov 22:25
Daca se prelungeste timpul alocat pentru votare, adica sa se voteze pana cand reusesc toti cetatenii prezenti la sectia de votare - cred ca ar fi o rezolvare a problemei.
Răspunde
0 0
11 Nov 22:14
Mda, doua pixuri ... unul degeaba si unul de rezerva...
Răspunde
0 -1
marian
11 Nov 20:43
Locuri de munca alternative pentru toate localitatile! Oferim seriozitate maxima! Incheiati pe loc contract legal! S-au acordat deja primele castiguri! Oamenii sunt foarte multumiti! Avem dovada castigurilor! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati 300 de dolari lunar, lucrand 3 ore pe zi ca operator online! Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: maryan1983_1983@yahoo.com
Răspunde
3 0
Radianu Mihai
11 Nov 20:08
Ma uitam la stiri si nu-mi venea sa cred ce declareatii facea bosorogul de melescanu-mutulica!
Vor amenaja mai multe cabine de vot si vor da mai multe stampile si in acest mod vor putea vota dublu ca in 02.11.2014!
Pai in diaspora sunt aproape 3 milioane de romani!
Si tu spui ca le vei da dreptul sa voteze la cca. 300.000 de oameni!
Romani!
Trebuie sa repetam decembrie 1989!
Cretinii si hotii care ne conduc ne vor raul cu orice pret!
Răspunde
3 0
O PERICREIONARE DE TIP SITA/CIUR PREVIZIBILA
11 Nov 18:37
_ alegem decenta sau INREGISTRARILE... VIDUI+1,5 milioane* de pixuri si de stampile legate in aceleasi... boxe?
Răspunde
7 0
Rizo
11 Nov 18:16
Mosule !

Pixuri au si copiii, nu e nevoie sa suplimentati bugetul pentru a achizitiona pixuri... de sute de mii de lei... sau milioane cum va place voua sa faceti risipa...
Suplimentati sectiile de vot, ca de exemplu in Suedia este o singura sectie la Stockholm... iar Suedia are mai mult de 2.000km lungime. Cine se deplaseaza sute de kilomentri ca sa vada pixurile voatre si pe cand sa voteze sa nu mai ajunga la rand, ca se inchide usa ?
Răspunde
8 -1
cititor
11 Nov 18:06
Trimite securistii în excursie pe banii nostrii, sa va fie rușine nesimțiților, nu mai aveți limita, sper sa se revolte populația și sa va linșeze. Hoți ordinari.
Răspunde
7 -1
cititor
11 Nov 18:05
Trimite securistii în excursie pe banii nostrii, sa va fie rușine nesimțiților, nu mai aveți limita, sper sa se revolte populația și sa va linșeze. Hoți ordinari.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?