MAI: Conducerea Secției 6 de Poliție, cercetată după dispariția lui Avraham Morgenstern

Avraham Morgenstern
Avraham Morgenstern
FOTO: ziuaconstanta.ro

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat vineri că s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secţiei 6, după ce omul de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală şi aflat sub control judiciar, a dispărut.Potrivit unui comunicat al MAI, Corpul de Control a constatat în sarcina poliţistului însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului existenţa unei suspiciuni rezonabile de săvârşire a infracţiunii de favorizarea făptuitorului prevăzută de art. 269 din Codul Penal, înaintând o sesizare în acest sens Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Oamenii legii explică în documentul remis că în luna iunie 2017 MAI, IGPR și Poliția Capitalei au fost sesizate de către DNA referitor la situația inculpatului Avraham Morgenstern, mai precis în legătură cu modul în care s-a desfășurat programul de supraveghere judiciară dispusă de către instanța de judecată ca urmare a înlocuirii măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar.

Corpul de control al MAI a efectuat, astfel, verificări constatând că punerea în aplicare a acestor măsuri aparținea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 6 Poliție, dosarul de supraveghere fiind repartizat unui polițist din cadrul Compartimentului de supravegheri judiciare. 

Verificările au concluzionat că în intervalul 9 decembrie 2016 – 8 mai 2017 inculpatul a respectat obligația de a se prezenta săptămânal la organul de poliție, ultima prezență la Poliție fiind la data de 8.05.2017.

De asemenea, s-a stabilit că polițistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu și-a exercitat corespunzător atribuțiile de serviciu nesesizând instanța despre încălcarea acestui program de către inculpat. Polițistul a făcut o serie de verificări și demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanța despre lipsa acestuia și încălcarea obligației de prezentare la poliție.

"Înștiințarea instanței despre nerespectarea programului de supraveghere s-a făcut în data de 30.05.2017, în condițiile în care acest demers trebuia realizat de îndată ce inculpatul nu se prezentase la termenul din 15.05.2017, conform obligației din programul de supraveghere", se arată în comunicatul remis de MAI.

În concluzie, Corpul de Control al MAI a constatat în sarcina polițistului existența unei suspiciuni rezonabile de săvârșire a infracțiunii de favorizarea făptuitorului prevăzută de art. 269 din Codul Penal înaintând o sesizare în acest sens Direcției Naționale Anticorupție. 

"Ofițerii Corpului de Control al MAI au verificat totodată și modul de punere în aplicare a măsurilor pe care instanța le-a dispus la data de 31.05.2017, după constatarea neprezentării inculpatului la termenul de judecată, stabilindu-se că în aceeași zi a fost emis mandatul de dare în urmărire națională și consemn la frontieră, iar, ulterior, la data de 13.06.2017 Curtea de Apel București a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus în sistemul de informații Schengen", se mai arată în document. 

Astfel, în plan administrativ s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secției 6.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne apreciază deosebit de grav acest caz, care reflectă deficiențe serioase la nivelul managementului, fapt pentru care solicită conducerii Poliției Române și Poliției Capitalei măsuri ferme pentru modul cum a fost gestionată această situație.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?