JO 2016: Nataţie. Povestea lui Robert Glință, tânărul înotător român care a uimit Brazilia

 

Tânărul înotător Robert Glinţă, 19 ani, a terminat finală de 100 m spate pe locul opt, dar performanţă să e încurajatoare fiind în primul an de seniorat după ce în 2015 a obţinut titlul mondial la juniori în această proba.

Campioana olimpică Potec Camelia îmi spunea în creierii nopţii, după sesiunea de ieri de la Olypmic Aquatic Stadium, că Robert e un talent imens, dar "va pleca la studii în SUA şi mi-e teamă că îl vom pierde. Toţi cei care au apucat pe acest drum au avut acelaşi destin, pentru că universităţile americane nu susţin străinii. Iar dacă nu merge undeva să aibă condiţii pentru înot...".

Dorin Chioţea, corespondent Realitatea Media la Rio


Cine este Robert Glință?

Robert Andrei Glință s-a născut pe 18 aprilie 1997, la Piteşti. A fost campion mondial de juniori la 100 m spate în 2015 cu un timp de 54,30 secunde (în bazin olimpic), calificându-se pentru Jocurile Olimpice de vară din 2016 de la Rio de Janeiro. eține recordul mondial pentru juniori și recordul național pentru seniori pe această distanță (în bazin scurt), cu un timp de 50,77 secunde.

Însă, prima dragoste în materie de sport a lui Robert nu a fost nataţia. A practicat întâi karate, apoi la 9 ani a intrat pentru prima dată în  Bazinul Olimpic Pitești la vârsta de 9 ani (anul 2006)[12], cu intenția de a învăța să înoate. Inițierea a durat puțin, sub ghidarea profesorului Florin Puia. După doar două luni, avea să fie recomandat pentru grupa de performanță, sub coordonarea antrenorului Viorel Ciobanu, în cadrul clubului CSM Pitești.Cluburi și antrenori

Între anii 2006 și 2013, s-a pregătit cu profesorul Viorel Ciobanul, fiind legitimat la Clubul Sportiv Municipal Pitești (CPT), activând în cadrul Bazinului Olimpic din Pitești.

Din luna octombrie a anului 2013, Robert decide să se mute fără familie la Baia Mare pentru a intra sub îndrumarea profesorului antrenor Adrian Gherghel - director al clubului sportiv și al instituției de învățămând Liceul cu Program Sportiv Baia Mare - cu care se pregătește până în prezent[13]. Din motive birocratice complexe, a rămas însă legitimat la CSM Pitești până în luna august a anului 2015.

Într-u interviu dat Gazetei Sporturilor, Robert a povestit că este greu să fii înotător în România. "Cât timp progresez, e bine. Nu mă uit la Tokyo 2020 acum sau la altceva. Mă uit la progresul fiecărei zile. Sunt foarte obosit însă, Am avut trei finale ca încărcătură, practic, pentru mine. Și refacerea este dificilă. De aceea spun că sunt mulțumit. . Când mă uit la americani cum se refac îmi plîng de milă. La noi refacerea este baie cu gheață, masaj și hai la somn!", a spus el.

Atunci când vine vorba de planurile pe care le are pentru viitor, Robert rămâne modest şi rezervat. "Nu vreau să fac promisiuni. Sunt mândru că am fost în această finală olimpică. Ca iubitor de natație, aș fi vrut să fiu și în tribună și în bazin, ca să pot urmări o astfel de finală! Voi evolua în continuare și voi progresa. Asta îmi propun. Dar nu vreau să fac promisiuni", a spus Robert pentru sursa amintită mai sus.

 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?