Prețurile au luat-o razna! Inflația, la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani!

 
Inflația în zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 31 de luni
Inflația în zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 31 de luni

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a ajuns în martie la 5%, cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

 O valoare mai mare decât cea din martie s-a înregistrat în iunie 2013, când rata inflaţiei a fost 5,37%.

În martie 2018, față de aceeași lună a anului trecut, alimentele s-au scumpit cu 4,01%, în medie, în timp ce mărfurile nealimentare au urcat cu 6,57%, iar prețurile serviciilor cu 2,9%.

Față de decembrie 2017, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în martie, la citrice (11,79%), fructe proaspete (10,59%) și alte legume și conserve de legume (8,07%).

Prețul combustibililo a crescut, în martie față de decembrie, cu 2,24%.

Gazele naturale s-au scumpit, în martie față de decembrie, cu 5,69%. În ultima prognoză, publicată în februarie, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflația pentru

În februarie, rata anuală a inflației a crescut la 4,72%, în creștere față de ianuarie, când a fost 4,32%, și față de decembrie, când a fost 3,32%.

Într-o intervenţie la Realitatea TV, profesorul de economie Cristian Păun a afirmat că evoluţia infaţiei "este exact efectul politicii guvernamentale de creştere nesustenabilă a salarile, pentru că cei mai mulţi dintre beneficiari nu au economisit, ci au cheltuit mai mult. Mai există o problemă, observăm creşterea preţurilor pentru gaze naturale şi combustibili, adică utilităţi asupra cărora statul are o mare influenţă, directă sau indirectă. Vom vedea cum aceste creşteri de preţuti vor disipa către celelalte segmente din economie."

Alte efecte previzibile, a mai explicat Cristian Păun, sunt devalorizarea leului şi creşterea dobânzilor. "Ambele vor creşte, ca urmare a creşterii inflaţiei, scrie asta în orice carte de economie. Decamdată, vina esre în mare partre în zona guvernamentală, pentru că s-a intervenit asupra unor mecanisme economice fundamentale, cum ar fi cererea şi oferta. Pe de-o parte, guvernul a crescut, oarecum artificial, veniturile, iar pe de alta le-a băgat beţe în roate producătorilor autohtoni, astfel încât aceştia n-au putut satisface cererea."  Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?