Înfrângere severă pentru republicani, lovitură majoră pentru Donald Trump

Roy Moore s-a bucurat de susținerea lui Donald Trump
Roy Moore s-a bucurat de susținerea lui Donald Trump

Candidatul democrat pentru Senat în statul Alabama, Doug Jones, a reușit marți să câștige în acest bastion al conservatorilor, învingându-l pe controversatul republican Roy Moore, acuzat de agresiuni sexuale asupra unor minore și care a fost susținut de președintele SUA, Donald Trump, informează miercuri AFP și dpa, citate de Agerpres.Democratul Doug Jones l-a învins pe magistratul ultraconservator Roy Moore la finalul unei campanii virulente care a captivat SUA și care va priva partidul aflat la putere de un prestigios loc în camera superioară a Congresului.

Înfrângerea este una foarte personală pentru președintele SUA, care și-a îndemnat susținătorii la loialitate în numele continuării programului său de reforme.

Din 1992, niciodată un democrat nu a fost ales senator în acest stat din sudul SUA.

Donald Trump l-a susținut pe Roy Moore în pofida acuzațiilor care i se aduceau acestuia, în încercarea de a păstra acest fotoliu, pentru a îmbunătăți șansele adoptării, într-un termen scurt, a marii scăderi de impozite ce este examinată în prezent în Congres.

Aceasta este a doua seară electorală proastă pentru președintele american în decurs de o lună: în noiembrie, democrații au câștigat mai multe alegeri pentru posturi de guvernatori și alte sedii locale.

La cartierul general al lui Roy Moore, în Montgomery, vestea nu a fost anunțată la microfon, susținătorii reuniți la fața locului asimilând-o în tăcere, pe fondul unei muzici ambientale.

Acum, majoritatea senatorială va fi de 51 de locuri din 100, reducând marja de manevre aproape la minim.

Cu toate acestea, pentru Partidul Republican, înfrângerea candidatului lor este, în mod paradoxal, și o ușurare, deoarece nu îl mai obligă să gestioneze cazul Moore. Șeful Senatului, Mitch McConnell, a atenționat că în cazul în care va fi ales, Roy Moore va face imediat obiectul unei anchete a Comisiei de etică din camera superioară a Congresului, anchetă ce ar fi riscat să divizeze partidul, mai ales dacă această comisie ar fi recomandat excluderea lui.

Cu excepția notabilă a lui Donald Trump, majoritatea parlamentarilor republicani au tăiat punțile de legătură cu Moore după publicarea mărturiilor femeilor, pentru a evita murdărirea imaginii lor prin asociere.

Fără îndoială, democrații ar fi folosit prezența lui Roy Moore în Senat ca pe o armă electorală în 2018, an în timpul căruia alegeri legislative ar urma să reînnoiască întreaga Cameră a Reprezentanților și o treime din Senat.

Fost judecător la Curtea Supremă a statului, Moore, care are în prezent 70 de ani, a fost acuzat de mai multe femei că le-a hărțuit pe când ele erau adolescente iar el avea în jur de 30 de ani, una dintre ele afirmând că Moore a încercat să inițieze un contact sexual când ea avea doar 14 ani. Roy Moore a negat toate aceste acuzații.

Doug Jones, în vârstă de 63 de ani, fost procuror, prezentându-se drept "vocea rațiunii", a încercat în ultima săptămână de campanie să-și asigure susținerea afro-americanilor, considerați electoratul de bază al Partidului Democrat din Alabama, și să-și "toace" rivalul republican în clipuri electorale televizate.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?