“HARTA RUŞINII”. Cine sunt cei mai mari DATORNICI la bănci din România

 

Bucureştenii, braşovenii, constănţenii, sibienii şi timişenii sunt românii care înregistrează cele mai mari restanţe la bănci. Ratele la credite imobiliare şi de consum, neplătite la nivelul lunii mai, totalizau 5,6 miliarde de lei, arată o analiză realizată de compania de business information şi credit risk management KeysFin.

Statisticile, obţinute prin intermediul Băncii Naţionale, arată că bucureştenii (populaţie şi firme) sunt cei mai îndatoraţi români. Au credite de 28,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o treime din totatul banilor împrumutaţi de români de la bănci. Datele nu includ creditele in euro.

 Cei mai mulţi bani au fost împrumutaţi de firme, 15,9 miliarde de lei, în timp ce populaţia a luat de la bănci 11,2 miliarde, cei mai mulţi pentru consum (6 mld.lei). Suma este de trei ori mai mare decât cea imprumutată pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri.

 La asemenea sume, şi datoriile neachitate sunt pe măsură – 3,32 miliarde de lei, la nivelul lunii mai 2014.

 În clasamentul datornicilor, bucureştenii sunt urmaţi de locuitorii din Braşov, cu datorii de 658 de milioane de lei neachitate la timp, cei din Constanţa cu 573 mil.lei, Timiş-557 mil.lei şi Sibiu cu 527 mil.lei.

 

SĂLĂJENII, CAMPIONII RESTANŢELOR

 Statistica KeysFin arată, pe de altă parte, că cei care au cele mai mari probleme in achitarea creditelor sunt locuitorii din Sălaj, unde aproape o treime din credite înregistrează restanţe (28,3%), urmaţi de cei din Giurgiu, cu 120 milioane de lei restanţe la creditele curente de 549 mil. lei şi clienţii băncilor din Mehedinţi cu 181 de milioane lei neplătiţi din 766 de milioane.

 La polul opus, cei mai buni platnici sunt cei din Covasna, cu numai 76 de milioane de lei neplătiţi la timp, Caraş-Severin cu 89 de milioane şi Harghita cu 92 de milioane de lei.

 Pornind de la această situaţie, experții BNR afirmă că băncile din România sunt capabile să gestioneze șocurile care ar putea apărea în piață.

  „Sectorul bancar dispune de resurse suficiente pentru gestionarea unor şocuri care ar putea decurge dintr-o posibilă intensificare a riscului de credit”, afirmă BNR.

 La 31 decembrie 2013, fondurile proprii ale băncilor se situau la un nivel adecvat (indicator de solvabilitate de 15,5%), fiind totodată compuse din resurse de calitate ridicată, cu o capacitate mare de absorbţie a şocurilor (rată a fondurilor proprii de nivel 1 egală cu 14,1%).

 În plus, gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane era, la finele anului trecut, de 89,8%.

 

BANCHERII RĂSUFLĂ UŞURAŢI

 Vestea bună este că nivelul restanţelor românilor la bănci a început să scadă. Statistica arată că 2014 este primul an de după criză în care ponderea creditelor neperformante dă semnale pozitive.

 Astfel, la nivelul lunii mai 2014, din totalul creditelor în lei, de 89,9 miliarde de lei, numai 13,3 miliarde reprezentau restanţe, spre comparaţie cu perioada similară din anul trecut când la un sold de 84,1 miliarde de lei, restanţele erau de 12,5 miliarde lei.

 Potrivit KeysFin, evoluţia se datorează relansării timide, dar semnificative a creditării, în special pe segmentul împrumuturilor imobiliare.

 Pe de altă parte, evoluţia este influenţată şi de faptul că multe dintre credite au ajuns la maturitate sau au fost refinanţate.

 Cea mai relevantă evoluţie a fost înregistrată, coincidenţă sau nu, în judeţele unde activitatea economică este încă ridicată – Bucureşti-Ilfov, Constanţa, Timiş şi Sibiu. La polul opus se află Sălaj, Harghita, Covasna, Tulcea, Mehedinţi şi Olt.

 Potrivit KeysFin, este de aşteptat ca trendul pozitiv să continue, impulsionat de reluarea activităţii economice, fapt confirmat de ultimele statistici privind evoluţia PIB, producţiei industriale şi comerţului.

 “Sistemul bancar deja a inceput să dea semne de ajustare. O parte din creditele de consum acordate în perioada 2005-2008 a ajuns la maturitate, iar altele au fost refinanţate în decursul anilor trecuţi. De asemenea, gradul de indatorare al persoanelor fizice a scăzut. Astfel, ne apropiem de reînceperea unui nou ciclu de creditare, dar este important să notăm că dinamica acestuia va fi mult mai temperată decât în perioada 2005-2008”, afirmă Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Tiriac Bank.

 “Deteriorarea activelor şi în special gradul ridicat al creditelor neperformante vor ramâne o piedică în avansul creditarii”, avertizează expertul.

 “S-au făcut progrese în rezolvarea acestor probleme, dar în continuare se observă decalaje structurale, ce nu vor putea fi soluţionate decât pe termen lung”, explică Mihai Pătrulescu, Senior Economist UniCredit Tiriac Bank.

 Potrivit BNR, principalele riscuri vizează disciplina laxă de plată a datoriilor (atât între firme, cât şi între firme şi stat) şi fenomenul insolvenţei.

 Expertii spun că este necesară continuarea îmbunătăţirii cadrului legislativ, fiscal şi contabil, care să disciplineze firmele din punct de vedere comercial-financiar. Astfel, ar fi îmbunătățite soliditatea şi stabilitatea sistemului financiar, a sectorului public şi a economiei în ansamblu, concluzionează specialiștii băncii centrale.

Care este marele pericol în privinţa creditării în România, cum vor evolua dobânzile şi la ce oferte să ne aşteptăm în viitor, aflaţi de AICI.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
ioio
10 Jul 08:09
Cred ca ar trebui demarat un program national zis "E rusine sa te imprumuti"
Răspunde
0 0
marvelll
09 Jul 14:48
Important este "de ce"...nu "cine" . Cum spune si IOIO...chiar trebuie sa fiti de partea bancilor bai jurnalistii lui peste. Cine credeti ca doreste sa aibe datorii si sa fie stresat zilnic de camatarii astia care sunt sustinuti de oameni din guvernul tarii noastre. Scrieti si voi ca sa va aflati in treaba, ati uitat ce inseamna sa iti faci meseria cu capul sus si sa fi mandru de ceea ce faci. Luti bancherii in brate si lasatii sa va de la m----ui...e de dimineata pana seara, poate primiti si voi niste banuti ca sa platiti o panarama sa va faca o felatie.
Răspunde
2 0
ioio
08 Jul 10:31
Wow, "harta rusinii" ? Cred ca e rusinos sa te imprumuti la banci, nu sa ramai dator la ele. Ele nu au niciun fel de scrupule cand te "ajuta". Nu imi e mila de ele. Romanilor ar trebui sa le fie rusine ca le ajuta sa traiasca.
Cum poti sa zici ca esti in lista rusinii atunci cand ai ramas fara job si nu ai mai putut plati camata? Sau, cum sa-ti fie rusine ca boc ti-a redus salariul si ai ajuns in impas din cauza asta? LOR sa le fie rusine, nu tie!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?