Guvernul Orban, criticat pentru numărul mic de femei. "Am căzut pe locul 23 în UE"

 
Guvernul Orban, doar 3 femei
Guvernul Orban, doar 3 femei

Noul guvern liberal al României este criticat de experții în libertatea de gen. Cu trei doamne în actualul executiv, de patru ori mai puține decât în guvernul debarcat, ne aflăm pe locul 23 în UE, atrage atenția Anca Tamaș, expert civic INACO.

Într-o Europă cu state unde egalitatea de reprezentare de gen este o realitate în guverne, precum Austria, Spania, Franța, Olanda, Suedia sau Finlanda, ne-am fi așteptat ca România să avanseze în anul 2019, nu să regreseze - consideră Anca Tamaș.

"De pe locul 16 luna trecută în UE, am căzut pe locul 23 la reprezentarea femeilor în guvernul actual, cu doar 3 doamne, de 4 ori mai puține decât în guvernul anterior. Educația și munca sunt domeniile de care răspund. Atât. După România se așează doar Cipru, Polonia, Ungaria, Grecia și Malta la gradul de reprezentare a genului feminin în guvernele UE. Spre deosebire de noi, Germania sau Bulgaria au guverne din care fac parte doamnele în proporție de 40%", spune expertul INACO.

Un indicator al standardului calitativ al vieții românilor se numește exact așa: "indicele egalității de gen". Și nu stăm bine defel. Suntem abia pe locul 25 în rândul celor 28 de state europene în ultimul raport de profil.

O jumătate din populația națiunii române rămâne grav subreprezentată în spațiul public, deși femeile performează în domeniul privat.

Reprezentarea doamnelor în domeniul antreprenorial, poziționează România pe locul 9 în lume și, atenție, pe locul 3 în UE, conform ultimului raport al Mastercard Index of Women Entrepreneurs (MIWE).

O performanță reală ating româncele nu doar în mediul de afaceri, dar și în spațiul civic unde sunt mai bine de jumătate inițiatoare și coordonatoare de activități non-profit, neguvernamentale, pe scurt de activități civice.

"De ce nu reușesc să străpungă și plafonul de sticlă politic? Suntem siguri că nu criteriul competenței este cel care duce la inegalitatea actuală de gen în politica românească. Domnii nu sunt nici mai buni, nici mai slabi decât actualele actante politic", spun experții INACO.

Inegalitatea de gen severă apare, așadar, în politica românească, similare celorlalte standarde calitative sociale de viață, manifestată astfel:

- România se află pe locul 26 din 28 țări UE la capitolul europarlamentari de gen feminin, cu doar o cincime doamne.
- Situația e asemănătoare și în ceea ce privește reprezentarea în Parlamentele Naționale, unde România se află pe locul 25 în UE.

"Iată-ne acum, în luna noiembrie 2019, pe locul 23 în UE din perspectiva reprezentării femeilor în Guverne. Toate acestea, în condițiile în care Comisia Europeană nu își desemnează echipa până nu se asigură că cel puțin o treime femei însoțesc criteriul competenței. Iar asta se întâmplă deja de mai bine de un deceniu.

În concluzie, în România există discrepanțe majore între potențialul populației de gen feminin și locul ocupat în funcțiile de reprezentare publică și politică. Iată, așadar, o nouă sursă de creștere economică și dezvoltare umană", se maia arată în analiza citată.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Dl Dragnea le-a spus,puneti femei la guvern ,ca sunt vulnerabile
08 Nov 10:40
Si eu credeam că femeile în România sunt numai judecătoare,UE vrea sa fie si la guvern ?Nu e suficient cum a fost manipulată doamna fost ?
Răspunde
0 0
Shtoarf Al Rifaj
08 Nov 09:55
Toate cu epoleti. Marcati cuvintele mele, in cativa ani vor fi toate, ca si Petrov, deconspirate.
Răspunde
0 0
mihai
08 Nov 09:39
Decât Firea, Vasilica sau Olguta, mai bine bărbați.
Cine a spus că femeile fac o treabă la fel de buna ca bărbații ?
Eu, nu sunt de acord.
Răspunde
0 0
Basescu
08 Nov 09:21
Pentru 2 din astea nu bag mana in foc , le-as trece ta travestiti direct.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?