Guvernul a aprobat extinderea înţelegerii cu Ford

 
Mai puține mașini decât anul trecut
Mai puține mașini decât anul trecut

Ford şi-a asumat o investiție suplimentară de minimum 130 de milioane de euro la Craiova în următorii trei ani, producţia unui nou model în fabrica din România şi păstrarea numărului de angajaţi la cota actuală de 2.700 persoane, iar Executivul condus de Dacian Cioloş a aprobat o prelungire a acordului din 2008 legat de un ajutor de stat de 75 de milioane de euro acordat americanilor.

Guvernul a aprobat extinderea, până la 31 decembrie 2025, a perioadei de realizare a producției de automobile și de motoare asumate de compania Ford România, în condițiile în care, până la finalul anului 2019, Ford va face la Craiova, exclusiv din surse proprii și fără implicarea altor elemente de natura ajutorului de stat, o investiție suplimentară de minimum 130 de milioane de euro.

Din această sumă, 100 de milioane de euro vor fi folosiți pentru introducerea în fabricație a unui nou model de autovehicul la Craiova și 30 de milioane euro pentru producția de motoare, potrivit unui comunicat al Executivului.

Executivul a modificat, în acest sens, OUG nr. 109/2008, cadrul legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford România. pentru implementarea și finalizarea proiectelor de investiții în fabrica de automobile și fabrica de motoare de la Craiova, în valoare totală de 869 milioane de euro.

Potrivit Executivului, modificarea OUG 109/2008 a fost făcută având în vedere următoarele beneficii economice și sociale, pe termen mediu și lung:

- securizarea continuării investițiilor Ford la Craiova și întărirea rolului acestor fabrici la nivelul sectorului, prin introducerea în fabricație a unui nou model de autovehicul;
- menținerea numărului de locuri de muncă, respectiv 2700 de salariați cu posibilitatea suplimentării acestuia;
- încasarea unei contribuții la dezvoltarea regională prin plata directă de taxe și impozite în perioada 2014 – 2025 de aproximativ 230 de milioane de euro;
- un efect multiplicator în economia națională al investițiilor Ford în perioada 2014 – 2025 de aproximativ 30 de miliarde de dolari.

În cazul în care propunerea de prelungire a perioadei de realizare a volumelor nu s-ar fi materializat, Ford nu ar fi fost obligată să-și mențină investiția de la Craiova după 31.12.2017.

Ministerul Finanțelor Publice va monitoriza îndeplinirea obligației asumate de Ford de a realiza investiția suplimentară de 130 de milioane de euro, precum și a obligației de a realiza la Craiova, până în anul 2025, un număr de 810.000 de automobile și 1,5 milioane de motoare.

În situația în care compania Ford România S.A. nu își va realiza obligațiile asumate prin această modificare în termenul menționat, se va aplica mecanismul de recuperare a ajutorului de stat, care va fi plătit de Ford proporțional cu gradul de neîndeplinire.

Menționăm că Ford a realizat, în perioada 2008 – 2012, investiția asumată prin OUG nr. 109/2008, respectiv de 869,09 milioane de euro, având obligația de a menține această investiție până la 31.12.2017. Ajutorul de stat autorizat de Comisia Europeană a fost integral plătit de Ministerul Finanțelor Publice.

Statul român urma ca până la 31.12.2017 doar să monitorizeze menținerea investiției și îndeplinirea condițiilor asociate acesteia, inclusiv realizarea de către Ford a producției asumate de 810 mii de autovehicule, respectiv 1,5 milioane de motoare.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?