Grigore Leșe: Să fii patriot înseamnă să îți faci datoria până la capăt

 

Marele artist Grigore Leșe, invitat, luni seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, a vorbit despre ce înseamnă patriotismul și identitatea românească, precum și despre bucuria imensă pe care a resimțit-o cu o seară în urmă, grație celor 4.000 de oameni care au venit la concertul său de la Sala Palatului. Grigore Leșe a criticat, pe de altă parte, superficialitatea care predomină în spațiul muzical, unde, în viziunea artistului, sunt mulți cântăreți care "cântă cu gura, nu cântă cu inima", și aleg această carieră din cauza banilor, subliniind faptul că "producțiile amatoricești consolidează mediocritatea pentru un timp îndelungat".

”Astăzi e o mare sărbătoare, treuie sa ne bucurăm! (...) Aseară s-a întâmplat un eveniment unic: Sala Palatului a fost plină, de nu ai putut arunca niciun nasture. Să vezi peste 4.000 de oameni la Sala Palatului, cântând cu Grigore Leșe. Grigore Leșe, după 40 de ani, a avut o Sala Palatului arhiplină, iar, de acolo, în anii '80, Grigore Leșe, la o gală cum se faceau cu tovarășul conducător al României, a fost dat afară de pe scenă. Aseară nu m-am dus la Sala Palatului să îmi caut norocul. Știți ce am căutat? Adevărul (...) Eu tot atrag atenția ce s-a întâmplat aseară pe scena Sălii Palatului. Eu mâine pot muri, mi-am făcut datoria, când s-au aprins becurile acolo și am văzut atâta lume adunată. (...) Atenție, acum 35 de ani am fost dat afară de acolo”, a afirmat Grigore Leșe.

Marele artist român consideră că "identitatea noastră stă în proiecte îndrăznețe", însă precizează că aceastea nu prea se regăsesc în arealul culturii.

"Știi ce înseamnă să fii patriot? Tu pe locul tău să îți faci datoria până în capăt. Mult am cântat fără bani, cântatul nu e făcut să faci bani. Eu nu am proiecte pentru Grigore Leșe. Am proiecte pentru popor (...) Producțiile amatoricești consolidează mediocritatea pentru un timp îndelungat. Trebuie să fim luminați. Citiți și să lăsăm povestea asta cu tradițiile. (...) Identitatea noastră știi în ce stă? În proiecte îndrăznețe. În cultură nu prea sunt. Păi ce proiecte avem noi? Investim mult în Festivalul Enescu și rezultatele sunt cum sunt. Valoarea noastră culturală a fost ascunsă. Eu ani de zile am fost ascuns. A trebuit să mă forțez să ies din ei, să mă arăt”, a mai spus Grigore Leșe.

În viziunea artistului, ”cântecul tradițional din vatra satului nu poate străluci cu oameni incompetenți, oricât de bine ar cânta".

”De ce sunt atâția cântăreți în ziua de astăzi? Cântă cu gura, nu cântă cu inima. Ei știu că se pot face bani după cântare (...) Îi rog mult pe acești tovărășei să pună mâna pe carte, să se lumineze. Cântecul tradițional din vatra satului nu poate străluci cu oameni incompetenți, oricât de bine ar cânta (...) Cum suntem noi, când nici imnul de stat până în capăt nu îl știm? Atât e de dureroasa linia asta melodică. Când i-am auzit că au vrut să schimbe imnul! Aici e durerea unui popor! Este o frumusețe de melodie, are solidaritate, are solemnitate. Cu ce se întâlnește melodia asta? Cu finalul din simfonia a IX-a lui Beethoven: Oda bucuriei”, a adăugat Grigore Leșe.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Pintilie
03 Dec 21:34
Domnule LESE. Este dreptul publicului sa aleaga, asa este in democratie, dar este obligatia conducatorilor sa educe tanara generatie pentru continuitatea natiei.
Nu blamati incultura, ci incercati sa cultivati clasa politica.
Răspunde
3 -2
AAA
02 Dec 09:25
Identitatea nu sta in traditii ? Asta e chiar ceva foarte ciudat. Dar costumul de pe el ce e ? Dar cantecele lui ce sunt ? Daca sunt falsuri si nu costum si cantece autentice, sa ne spuna. Nea Grigore, fii un pic atent la ce spui, ca te ia valul
Răspunde
0 -1
trotzki
02 Dec 11:21
3 din pacate nu ai inteles nimic din ce a vrut sa zica
2 0
Adrian
02 Dec 08:22
Un om de excepție cu valori inestimabile care dorește să transmită o parte din tezaurul Românesc.Ca de obicei comunicația în țară are limitele sale, de mii de ani de zile nu ne mai înţelegem. Suntem zeci poate sute de mii de oameni care înţeleg,ascultă admiră și încearcă fiecare în măsura sa de a face legăturile necesare ca să se dezvolte..ceia ce lipsește triburilor Trace.
Răspunde
5 -1
esuarea in arhisuficienta
02 Dec 07:11
De cantat, canta bine. Si de vorbit , vorbeste binisor dar parca prea e laudaros, prea tot ce zice si face el e extraordinar dar restul nu fac si zic nimic bine. Si Tudor Gheorghe canta formidabil si vorbeste binisor dar cand a ajuns sa creada ca e un mare filozof inviata, a inceput sa dea cu oistea-n gard. Pacat
Răspunde
2 -1
Bibi
02 Dec 06:57
Bine- bine , dar care datorie, ptr. ca multi dintre conationalii nostri, de mult confunda aceasta notiune (datorie). Unii cred ca slugarind pe altii cred ca asa este dator ( a la' Mircea Badea), altii traiesc in minciuna , ratosenie si obraznicie ( simpatizantii PSD) si toti cred ca asta-i calea dreapta, altii sa fure, sa cerseasca, cei din lumea interlopa si tiganime , calea pe care au apucat-o astai datoria suprema. Apai d-le Lese, cand la moda erau explorarile, cuceririle de noi teritori, cunoastere si aventura cei de neam cu matale si gandire, cantau la fluier. Apai nici chiar asa, ptr. ca ce canti matale este indemn la nepasare, chiuituri, betivie, etc.
Răspunde
3 0
Ana Seretan
02 Dec 01:27
Buna seara
Dle Rares Bogdan va multumim pt. Invitatia facuta Maestrului Grigore Lese in emisiunea dvs. Intr-o zi asa de importanta pt noi romanii. Va multumim maestre pt. Cuvintele bine alese si adevarate privind valoriile muzicii si ale radacinilor noastre.va felicit pt sinceritatea dvs..sunt o nasaudeanca si sa stiti ca am
urmarit emisiunea de aici, din Torino ,cu mare drag..
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?