Galaxia noastră se aproprie de o coliziune catastrofală

 

În timp ce astronomii estimează că galaxia Andromeda se va ciocni de Calea Lactee în opt miliarde de ani, aceştia au informaţii cu privire la o coliziune mult mai apropiată.

 

 


Marele Nor al lui Magellan se va lovi de Calea Lactee în 2 miliarde de ani, conform unui studiu publicat luna trecută de Societatea Regală de Astronomie. Impactul, care se presupune a fi aşteptat de mult timp, are potenţialul de trimite sistemul nostru solar „gonind prin spaţiu”.

În jurul galaxiei noastre orbitează mai multe galaxii mai mici, într-un dans care poate continua nederanjat timp de milioane de ani. Câteodată, lucrurile iau o întorsătură violentă, iar galaxiile satelit pot migra spre Calea Lactee până se lovesc. 

Marele Nor al lui Magellan a început să orbiteze Calea Lactee destul de recent, acesta intrând în colţul nostru de univers în urmă cu 1.5 miliarde de ani. Momentan, este cea mai strălucitoare galaxie pe care o avem, la o distanţă de 163.000 de ani lumină de Calea Lactee. În trecut, astronomii au crezut că această galaxie va orbita discret sau se va îndepărta.

Dar cercetări recente sugerează că această mică galaxie ascundea un secret mare, având o masă mult mai mare decât era crezut initial. Acest lucru înseamnă că Marele Nor al lui Magellan îşi pierde din energie, fapt care va declanşa o coliziune cu Calea Lactee.

„Distrugerea Marelui Nor, după ce va fi devorat de Calea Lactee, va crea haos în galaxia noastră, trezind o gaură neagră şi transformând galaxia noastră într-un nucleu galactic activ,” a spus Marius Cautum, autorul studiului şi doctor la Institutul pentru Cosmologie al Universităţii din Durham.

„Acest fenomen va provoca radiaţii puternice de energie care vor emana din afara găurii negre”, a spus Cautun. „Chiar dacă sistemul nostru solar nu va fi afectat, există o şansă minima că noi nu vom putea scăpa nevătămaţi de această coliziune dintre cele două galaxii. Ne va propulsa în spaţiul interstelar.”

Deşi două miliarde de ani sună incredil de departe, este cu mult mai puţin faţă de vârsta universului, care este 13,8 miliarde de ani. Calea Lactee are în jur de 13,5 miliarde de ani.

Dacă nu va propulsa sistemul nostru solar în spaţiu, spectacolul galactic va fi unul inedit şi uimitor de văzut din perspectiva pământului. Cercetătorii sugerează că evenimentele violente au modelat întotdeauna universul.

„Cu excepţia unor dezastre, ca de exemplu o tulburare majoră a sistemului solar, urmaşii noştri vor avea parte de ceva special: o demonstraţie spectaculoasă de artificii cosmice în timp ce gaura neagră se va trezi în centrul galaxiei noastre,” a spus Carlos Frenk, coautor al studiului şi director al Institului pentru Cosmologie al Universităţii din Durham. 

 

Sursa

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?