FMI ne va da a doua tranşă din împrumut!

 
Foto: Realitatea TV
Foto: Realitatea TV
Fondul Monetar Internaţional a aprobat deblocarea celei de-a doua tranşe a împrumutului pentru România. Jumătate din cele 1,85 miliarde de euro urmează să acopere deficitul bugetar din acest an al României, programat la 7,3% din PIB şi vor merge la plata pensiilor, salariilor, dar şi pentru acoperirea altor cheltuieli. Cealaltă jumătate a tranşei va intra în rezerva valutară a BNR.
Banii urmează să fie deblocaţi într-un interval de 48 de ore de la aprobarea de către conducerea FMI. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks a explicat că Fondul a decis să ajusteze ţintele programului cu România "pentru a le face mai realiste, dată fiind înrăutăţirea situaţiei economice". Oficialul FMI a precizat că România s-a angajat să elimine excesele care au avut loc în cheltuielile publice.

"Aşa că vor implementa o serie de programe atât pentru a schimba sistemul de salarizare din sistemul public, cât şi pentru a reduce numărul de angajaţi plătiţi de la buget, ceea ce va reduce factura cheltuielilor de personal din sistemul public la circa 7% din PIB", a precizat Jeffrey Banks.


Experţii FMI se vor întoarce în România la sfârşitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie, pentru o nouă evaluare a acordului stand-by. Împrumutul total pe care FMI s-a angajat să îl acorde României este de 12,3 miliarde euro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?