Florin Iordache, mascota lui Dragnea, îi atacă furibund pe experții GRECO

 

Deputatul PSD Florin Iordache, cel care trebuia să dispară de pe scena politică după scandalul uriaș declanșat în 2017 cu OUG 13, face în continuare legea în România. Cel denumit de protestatari "Ciordache", care a condus comisia specială prin care s-au modificat Legile justiției și Codurile penale, atacă acum furibund Grupul Statelor UE împotriva Corupției (GRECO)

Florin Iordache, locotenentul credincios lui Dragnea, care a dat recent la CCR cea mai importantă lovitură împotriva luptei anticorupție din România - decizia pe completurile de 3 judecători - iese din nou la atac.

Fostul ministru "Altă întrebare!" a dat publicității un comunicat de presă (vezi mai jos) în care acuză una dintre cele mai prestigioase instituții ale UE că face jocurile "statului paralel" din România.

GRECO cere desființarea secției pentru anchetarea magistraților, înființată de PSD-ALDE. Este principala concluzie din cele două rapoarte publicate azi de GRECO și Ministerul Justiției din România. Cu toate acestea, în ședința de Guvern de azi, Viorica Dăncilă a ignorat complet subiectul, iar ministrul Justiției, ANA BIRCHALL, a declarat doar că se face o analiză și se vor trage concluziile.

Florin Iordache își permite să spun că rapoartele GRECO publicate azi de Guvern sunt partizane, lipsite de obiectivitate și că trec sub tăcere realități incomode din justiția românească.

"Raportul GRECO publicat azi în cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce priveşte sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiţie.

Experţii GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci şi pe cele ce rezultă atât din deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cât şi ale Curţii Constituţionale, decizii ce dovedesc existenţa unor probleme structurale grave ce au adus atingere independenţei justiţiei. În aceste condiţii, analiza GRECO este una evident eronată.

1. GRECO critică în termeni duri înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi insistă ca aceasta să fie desfiinţată. În schimb, GRECO nu face nici o referire la situaţia existentă anterior înfiinţării acestei secţii, deşi există date publice care confirmă că DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecătorilor şi procurorilor, dosare ţinute apoi deschise ani la rând, în care s-au făcut interceptări ale judecătorilor în timp ce aceştia judecau cauze DNA.

2. GRECO îşi exprimă îngrijorarea faţă de independenţa procurorilor, dar nu spune un cuvânt despre cea a judecătorilor, deşi au aparut public înregistrări din care rezultă cum procurorii DNA făcea dosare judecătorilor pentru a-i intimida şi a-i da exemplu.

3. GRECO este de părere că sistemul actual de răspundere materială a magistraţilor poate avea efect de intimidare a independenţei lor, dar nu are nici o preocupare legată de faptul că există judecători care au răspuns PENAL pentru hotărârile pronunţate. Într-o hotărare recentă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că judecători ai ÎCCJ au fost trimişi în judecată şi suspendaţi din funcţie pentru hotărârile pronunţate, fapt ce a adus atingere gravă independenţei acestora.

4. GRECO îşi exprimă preocupare faţă de procedura de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, dar nu spune nimic despre situaţia fostului procuror general înlăturat printr-un dosar în care ÎCCJ a decis că fapta nu există.

În concluzie, GRECO nu manifestă nici un interes faţă de statutul şi poziţia judecătorilor, considerând probabil că doar procurorii înfăptuiesc justiţia. În aceste condiţii, preluând exemplul experţilor GRECO, îmi exprim regretul că aceştia au ratat şansa unui raport obiectiv, care să ajute cu adevărat justiţia din România", a transmis marți Florin Iordache.

Cine este GRECO

GRECO înseamnă Group of States against Corruption și este instituția anticorupție a Consiliului Europei cu sediu la Strasbourg (France) și stabilită prin acordul a 17 membre UE.

GRECO a întocmit două rapoarte privind țară noastră. În primul, așa numitul follow-up la Raportul ad-hoc din vara anului trecut, autoritățile au implementat doar una dintre cele cinci recomandări. Însă, „GRECO salută faptul că, la 4 iunie 2019, premierul român a anunțat intenția de a renunța la reformele judiciare controversate și încurajează autoritățile să pună în aplicare pe deplin recomandările GRECO fără nici o întârziere.”

În cel de-al doilea raport, de conformitate, România a implementat satisfăcător doar 4 dintre cele 13 recomandări, trei au fost parțial implementate, iar șase rămân neimplementate.

Ultimul raport al GRECO privind România a fost făcut public în luna aprilie, iar atunci organizația anti-corupție a Consiliului Europei îşi exprima îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

În raportul publicat în 11 aprilie, GRECO își exprima profunda îngrijorare în privința celor trei legi ale justiției modificate de Parlamentul României și în privința proiectelor de modificare a Codurilor penale.

În raport se preciza că modificările aduse justiției de Parlamentul de la București în decembrie 2017 nu conțin și unele dintre cele mai controversate propuneri, prezentate inițial în vara lui 2017, dar GRECO este îngrijorată de posibilul impact pe care îl vor avea, inclusiv în privința structurii instanțelor. În ciuda importanței și domeniului larg la care se referă, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător, iar procedura legislativă a fost discutabilă, nota organismul anticorupție al Consiliului Europei.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
rezistenta
10 Jul 08:30
trebuie sa fi suferit mult candva sau undeva de vezi peste tot numai KGB si Iliescu...
Răspunde
0 0
Interesul poartă fesul e un proverb musulman...
10 Jul 03:25
Domnilor agenți Kaghebe cu somn de noapte tulburat de neliniștea staului,politica penală de a aresta psd-isti să va facă loc la putere ,s-a văzut ca e falimetară.Ati arestat pe Dragnea,sperând ca doamna succesoare semnalizeaza stânga si face drepata.Poate ,lipsa de experienta sau interesul..Dar ce va spun eu societatea condusa cu mijloace penale este una de primitivi habodnici ,cu ochii la putere si cu gândul la avere, asa ca plăngeti degeaba pentru Codruța,invocând destrămarea organigramei statului.Poate revin si social democrti la putere sa introducă drepturile omului ca prioritate ,si apoi manipularea Anei Pauker cu sabotajul ,ca sa facă loc teroare gestapoiste ,pardon kagebiste.Sictir ,dujmanii democrtiei,sunteți vânduți interesului ,dar fesul e musulman si interesul /nu stiu ce rimează/
Răspunde
0 0
Atentie ! Agentii kaghebe demoleaza Romania !
10 Jul 01:03
kaghebeul besedist demoleaza toate structurile si organigrama statului roman sub pretextul "protejarii dreptului juridic al infractorului roman"!!! sub aberatia asta structurile statului au interzis la a investiga si coopera hotiile si tradarile agentilor kaghebe in tara ...
Răspunde
0 0
sufa
09 Jul 22:07
Și aici găsim filmul 2019 AICI →→→→ STARMOVIE32,XYZ
Răspunde
0 0
/cine-andrăgit străinii,mâmca-iar ...Eminescu continuă/
09 Jul 19:15
Mai avem suveranitae sau doar comisii UE ? 09 Jul 12:11
.Greco e un grup de state creat in afara sistemului european ,la care noi nu participăm ,si un ministru de justiție ar trebui sa il ignore cu sictir.El are sarcina să monotorizeze Romania,dna ministru ?Parlamentul meu ce face ,baga la puscărie demnitari pentru lupta politică ?Dna prim ,compactati cu trădare de patrie?Si vedeti ideile expusea ,,ar putea să ”„ar duce la ”dacă mentineți SIIM.Dar n-ar fi mai bine ca magistrații să nu săvârsească infracțiuni ?Romanii,strămoșii nostrii îi lapidau si „amicii„ se plâng ca ii cerceteaza politia.Cine poate cere demisii,ca să le spun eu pe cine sa includă pe listă?
Răspunde
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?