Descoperire incredibilă. Ce este pata bizară de pe Marte

 

Planeta Marte încă continuă să-i fascineze și să-i suprindă pe cercetători, care au descoperit recent un detaliu bizar pe suprafața acesteia. Este vorba despre o dună de nisip de culoare albastră. Care este explicația?

În mod normal nisipul de Marte este roșiatic, de aici și denumirea de Planeta Roșie. Însă, cercetătorii de la NASA au observat, după mai bine de zece ani de când studiază planeta de aproape o pată de culoare albastră.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul sondei de recunoaștere creată de NASA, numită Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), care a reușit să captureze o fotografie de la mare altitudine cu duna de nisip neobișnuită.

Cum explică cercetătorii duna albastră de nisip de pe Marte

Această dună albastră este unică pe toată suprafața roșiatică a planetei Marte și se află chiar la"gura" Craterului Lyot. În plus, acesta are un diametru de 236 de kilometri, fapt care a ajutat la a nu trece neobservată.

În urma unei analize mai detaliate, cercetătorii au aflat că zona respectivă pe care se află pata albastră are cu totul altă compoziție chimică decât restul nisipului din jur.

„Acea tentă turcoaz-albăstruie este însă doar o impresie optică, o distorsiune cauzată de obiectivul camerei de pe sonda de recunoaștere. În realitate, acea dună ar fi, de fapt, cenușie, dar tot diferă de nisipul roșiatic întâlnit pe întreg cuprinsul cunoscut al lui Marte", au declarat specialiștii de la NASA.

MRO, satelitul care a explorat suprafața Planetei Roșii, este dotat cu o tehnologie optică denumită HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), care îi permite să facă fotografii atât atât de "sharp", adică de detaliate, încât poate identifica și o măsuță pentru cafea de la mare altitudine.

Însă, din cauza condițiilor de luminozitate și de unghiul în care se află, aceasta poate crea uneori distorsiuni cromatice, așa cum s-a întâmplat cu pata de culoare albastră de pe Marte.

Sursa

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
MIHAI
12 Jun 07:12
Distorsiuni? Plimbă ursu'! Ceee, imaginile-s luate dintr-un singur unghi?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?