Şapte elevi din Paşcani, felicitaţi din spaţiu: „Aţi făcut o treabă excelentă!“

O echipă de liceeni din Paşcani, judeţul Iaşi, a primit felicitări din Spaţiu. Nu de la extratereştri, ci de la astronautul francez Thomas Pesquet. Cei şapte elevi de la Liceul Tehnologic ,,Mihai Busuioc" se află printre finaliştii concursului ,,Astro Pi", organizat de Agenţia Spaţială Europeană. 180 de echipe membre ale Agenţiei Spaţiale Europene au participat la competiţia ,,AstroPi". România a fost reprezentată de 15 echipe, din care cinci au rămas în etapa a doua, scrie Adevărul.ro.

Concursul s-a derulat în trei etape. După ce au depus ideea de proiect, cei de la Agenţia Spaţială au trimis două misiuni pentru echipele înscrise. Prima misiune presupunea detectarea astronauţilor în spaţiu, cu ajutorul senzorilor, plus o misiune la alegere.

 

Echipa ,,MiBus" de la Liceul Tehnologic ,,Mihai Busuioc" din Paşcani a trecut probele, sub îndrumarea profesorului Adrian Tomuş.

Sistemul realizat de cei şapte elevi este acum la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi va fi testat de către astronautul francez, Thomas Pesquet. Acesta le-a transmis un mesaj finaliştilor competiţiei.

"Mulţumesc tuturor echipelor care au participat la competiţia europeană ,,Astro Pi". Cu atât de multe candidaturi excelente, a fost foarte greu să alegem cele mai bune coduri care să fie testate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. În următoarele săptămâni voi urmări computerul Astro Pi în timp ce vă testează codurile. Este extraordinar. Aţi fost promovaţi la nivel de cercetători ISS. Felicitări!", a spus astronautul.

Astronautul i-a încurajat pe elevi să nu se oprească doar la acest concurs, ci să îşi continue drumul în cercetare. Concluziile experimentului vor fi publicate pe 15 mai, iar datele vor fi transmise echipelor participante.

Agenţia Spaţială Europeană este a treia agenţie spaţială din lume, după NASA şi Agenţia Federală Spaţială Rusă.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?