Duşa, de Ziua Drapelului: Tricolorul românesc trebuie să fie la el acasă şi aici, în Harghita

 
Astăzi este ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL
Astăzi este ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL

Un tricolor de 24 de metri pătraţi a fost arborat, joi, în centrul localităţii harghitene Tulgheş, în cadrul unei ceremonii organizate de Ziua Drapelului, la care a asistat şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, care a spus că "tricolorul românesc trebuie să fie la el acasă şi aici, în Harghita".

Ministrul Apărării, Mircea Duşă, vicepreşedintele Senatului Marius Lucian Obreja şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, au ajuns la Tulgheş în jurul orei 14.00, pentru a participa la ceremoniile organizate de Ziua Drapelului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acolo se aflau deja sute de persoane, îmbrăcate în costume populare româneşti, de la bebeluşi şi până la bătrâni.


Regimentul de gardă şi protocol "Mihai Viteazu" din Bucureşti a dat onorul ministrului Apărării, iar şase ofiţeri au adus la catarg un tricolor de 24 de metri pătraţi, acesta fiind cel mai mare din judeţul Harghita.

Mircea Duşa a declarat că a dorit să fie prezent la manifestările de la Tulgheş întrucât localitatea a fost una de graniţă cu fostul Imperiu austro-ungar şi a vrut ca "tricolorul românesc să fie acasă la el şi aici, în Harghita".

"Aici, în judeţul Harghita, mândria de a fi român, respectul pentru simbolurile naţionale sunt altfel, pentru că pentru românii din Harghita şi din Covasna drapelul înseamnă suveranitate, înseamnă independenţă, înseamnă o Românie întreagă, aşa cum ne-au lăsat-o strămoşii noştri. De aceea suntem astăzi (joi - n.r.) aici, pentru că suntem mândri că suntem români şi că oriunde în lume tricolorul românesc aduce onoare, aduce respect. La Tulgheş am înălţat cel mai mare drapel tricolor din Harghita pentru că tricolorul românesc trebuie să fie la el acasă şi aici, în Harghita", a afirmat Duşa.

El a menţionat că toţi românii, indiferent de etnie, trebuie să respecte simbolurile naţionale şi în special simbolul de bază al suveranităţii şi independenţei României, drapelul naţional.

"Mă întreb oare - deşi consfinţirea zilei de 26 iunie ca Zi a Drapelului Naţional este făcută prin lege - în câte localităţi din Harghita şi din Covasna s-au organizat astăzi festivităţi dedicate drapelului naţional sau măcar câte din cele uzate au fost înlocuite de pe instituţii şi de pe clădiri? Pentru că drapelul naţional nu este numai al românilor, ci trebuie să fie simbolul naţional şi pentru români şi pentru minorităţile conlocuitoare. Respectul pentru acest simbol naţional trebuie să fie deopotrivă exprimat de către toţi cetăţenii ţării", a spus Duşa.

Ministrul Apărării consideră că autorităţile române, societatea civilă şi şcoala trebuie să facă mai mult pentru "adâncirea respectului pentru simbolurile naţionale ale ţării".

Înainte ca drapelul de 24 de metri pătraţi să fie arborat pe catarg, autorităţile prezente au îngenuncheat şi l-au sărutat.

La rândul său, IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, a afirmat că românii trebuie să iubească tricolorul ca pe o icoană şi să îl respecte întrucât strămoşii lor l-au ţinut ascuns în vremuri grele, până când armatele române au eliberat teritoriul de sub ocupaţie.

"În părţile noastre au fost vremuri când românii şi-au ascuns tricolorul în pod, în grajduri, în fân şi l-au scos numai ca să întâmpine armatele române care i-au eliberat. Au fost momente când cei care au venit să ne asuprească au dat ordin preoţilor să şteargă din picturile bisericeşti tricolorul românesc. Tricolorul pentru români este o icoană, de accea l-am sfinţit şi l-am sărutat. Nădăjduim în pace, în înţelegere şi că tricolorul ne va ţine uniţi de o parte şi de alta a Carpaţilor", a spus IPS Ioan Selejan.

După arborarea drapelului, Regimentul de gardă şi protocol "Mihai Viteazu" a defilat în faţa autorităţilor şi a sutelor de localnici prezenţi la manifestare, fiind îndelung aplaudat.

Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 -9
timisorean
27 Jun 08:40
Lumea si viata ar fi mult mai frumoasa fara extremistii maghiari.
Răspunde
10 -2
prea curios
27 Jun 09:10
4 Dar, ar fi şi mai frumoasă fără cotropitori, pe deasupra şi înapoiaţi.
7 -3
ionci
26 Jun 23:18
Tricolorul e tricolor si trebe respectat. E acasa si la Bucuresti si in Harghita. Despre culori mai trebe discutat. Ca voi nu respectati verdele naturii, davar Dumnezo iarba albastra! Si mai trebe sa dovediti ca ati fost in Harghita inaintea ungurilor. Ca io unu n-o cred p-asta! Poa cau fost dacii, da romanii, nici gand.
Răspunde
6 -1
radar
27 Jun 06:59
2 Eu vad pe poza steagul Republicii Ciad. Ca sa fie al vostru trebuie pus in centru O STEA ROSIE ca,sa reprezinte conducerea tarii sau facut o gaura reprezentand ca o parte din tara nu va apartine.
11 -1
Al Bundy
26 Jun 21:56
Laci stai linistit, ei au inbunantatit traiul lor, e de ajuns sa vezi mafia lemnului din jud Harghita in care tovarasul Dusa e bagat pana in gat.... impreuna cu alti tovarasi care azi numai puteau de patriotism.
Răspunde
9 -2
László
26 Jun 21:27
Interesanta aspiratie a domnului Dusa. Si noi avem aspiratii. Aspiram la un trai mai bun, mai bun ca ceea ce neati luat. Domnul Dusa sunteti acolo sus unde aveti posibilitatea de a inbunatati traiul oamenilor. Spor la treaba si dupa aceea va asteptam langa tricolorul romanesc, cu port popular maghiar.
Răspunde
9 -3
prea curios
26 Jun 21:25
foarte bine,fiţi voi sănătişi. nu trebuie să ne spună pe cine, ce şi când să iubim.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?