Dosarul de corupţie al episcopului Sofronie, închis discret de DNA Oradea

 
DNA a clasat dosarul
DNA a clasat dosarul

Procurorii DNA Oradea au clasat dosarul de corupţie care îl viza pe episcopul ortodox al Oradei, Sofronie Drincec, cu aceeaşi discreţie cu care l-au și deschis, informează eBihoreanul.ro.Jurnaliștii orădeni au aflat că procurorii DNA au pus capăt în noiembrie anchetei privind posibile fapte de trafic de influenţă şi luare de mită în schimbul repartizării preoţilor pe parohii, concluzionând că "faptele cercetate nu există".

Investigaţia, care îl avea în vedere nu doar pe PS Sofronie, ci şi pe alţi mai-mari ai Episcopiei, a fost declanşată în toamna anului 2014, dar primul semn despre existenţa ei a devenit public abia pe 19 septembrie 2016, când echipe formate din procurori ai DNA Oradea, poliţişti şi specialişti ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală Oradea au descins pentru percheziţii concomitent la sediul Eparhiei şi la Mănăstirea Izbuc.

În acea zi DNA a emis prin Biroul de presă un comunicat lapidar, ce spunea doar că ancheta vizează "suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2014-2016". Tot în acea zi, Episcopia a transmis, şi tot prin Biroul de presă, că "au fost puse la dispoziţia organelor de cercetare toate documentele solicitate, nu au fost ridicate obiecte şi nu au fost identificate valori sau sume nejustificate", adăugând că procurorii nu au precizat calitatea procesuală a episcopului Sofronie ori a altui slujbaş. "Nedorind a prejudicia în vreun fel rezultatele cercetărilor", ulterior reprezentanţii Eparhiei n-au mai dat nicio altă declaraţie.

Ancheta DNA avea în vedere, potrivit eBihoreanul, şi informaţii dintr-o investigație de presă din 2014, intitulată "Clanul popilor". Pornit de la nemulţumirile unor preoţi fără pile ajunşi în imposibilitatea de a obţine parohii, deoarece acestea ar fi fost date pe şpagă, articolul descria inclusiv cum se transmiteau "plocoanele", de la 2.000 euro pentru o parohie săracă de la ţară până la zeci de mii de euro pentru una "cu vad" din Oradea.

Ziarul dezvăluia cum, pentru un plus de siguranţă, posturile se vindeau doar popilor de încredere, "din sistem", aşa că Eparhia s-a umplut de clanuri, fiecare preot cu stare trăgând după sine un fiu, ginere, văr, cumnat, fin. Cel mai influent e clanul arhimandritului Mihail Tărău, stareţul mănăstirii Izbuc, mâna dreaptă a episcopului.

Deşi PS Sofronie şi apropiaţii săi au fost urmăriţi vreme de patru ani, iar procurorii au audiat zeci de preoţi, tot nu au reuşit să găsească dovezi solide pentru a susţine acuzaţiile, dispunând pe 27 noiembrie anul trecut clasarea dosarului, pe motiv că fapta nu există. Ca de obicei, fără a-şi anunţa public eşecul, mai scrie sursa citata. Detalii despre caz aiciAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?