Doi sateliţi NASA vor fi folosiţi pentru detectarea din timp a furtunilor solare

 
FOTO: nasa.gov
FOTO: nasa.gov
Cei doi sateliţi de la NASA au fost folosiţi deja pentru urmărirea unor erupţii solare importante.

Erupţiile solare, când lovesc Pământul, pot afecta sateliţi, întrerupe comunicaţiile sau chiar să rănească astronauţii din spaţiu. Sondele Stereo, cum au fost denumite de NASA, au demostrat cum se pot folosi două puncte în spaţiu pentru a anticipa momentul când o furtună solară ajunge la Pământ.

Deşi sondele sunt în acest moment doar într-o misiune ştiinţifică, echipa care se ocupă de proiect a afirmat că sateliţii au demostrat cum ar putea funcţiona un sistem de monitrizare a "vremii spaţiale".

"Pentru erupţiile solare am putut avertiza cu 24 de ore înainte" a declarat Chris Davis, de la Rutherford Appleton Laboratory din Marea Britanie, unul din partenerii NASA din Europa. "24 de ore reprezintă timp suficient pentru a opri un satelit până la trecerea furtunii; dacă eşti un astronaut la Staţia Spaţială Europeană, atunci vei avea timp suficient pentru a te putea feri".

Proiectul Stereo (Solar TErrestrial RElations Observatory) a fost lansat pe 25 Octombrie 2006.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?