Probleme la calculul FACTURILE DE CURENT. UPDATE: Poziția oficială ANRE

 
FACTURILE DE CURENT, umflate din nou
FACTURILE DE CURENT, umflate din nou

Facturile de curent plătite în 2012 s-ar putea să fi fost artificial mărite prin dubla taxare a certificatelor verzi. Informaţia vine de la DNA, care i-a reţinut aseară pe directorul Enel, Florin Gugu, şi pe vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu.Gugu l-a mituit pe Dumbrăveanu pentru ca ANRE să nu sancţioneze ENEL pentru că a umflat facturile.

"Compania nu a primit nicio informare oficiala din partea autoritatilor. Politica noastra este aceea de a colabora deschis cu autoritatile, oferindu-le intregul nostru suport, atunci cand este solicitat, pentru clarificarea oricaror aspecte relevante", se arată într-un comunicat de presă al ENEL.

"În cursul anului 2013, suspectul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, vicepreședinte ANRE și membru al Comitetului de reglementare, a pretins și a obținut, de la suspectul Gugu Florin, director ENEL, în baza unei înțelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ELECTROALFA INTERNATIONAL, al cărei asociat este suspectul Ciubotaru Gheorghe. Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuție lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu Claudiu Sorin a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 și 3 octombrie 2013, a unor intervenții, în virtutea funcției, pentru avantajarea intereselor ENEL, și anume:
1. micșorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%,
2. majorarea unui spor de eficiență de la 25% la 50% și
3. informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamație, ci era în programul anual de control.

Concret, în prima jumătate a anului 2013, inculpatul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, având o funcție de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuție Muntenia este pasibilă de sancțiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbrăveanu Claudiu Sorin a condiționat micșorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziție echipamente cu această societate.

În cursul lunii mai 2013, ENEL inițiase procedurile interne pentru stabilirea cerințelor de participare a ofertanților la atribuirea contractului „Antrepriza lucrărilor în rețelele de medie tensiune aparținând filialelor Banat și Dobrogea ale ENEL”, printre ofertanți regăsindu-se Electroalfa International SRL, conform declarației privind participanții din 5.08.2013.

În acest context, Gugu Florin a promis că va ține cont de solicitarea lui Dumbrăveanu Claudiu Sorin, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanții SC ElectroAlfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deși aceștia practicau prețuri peste cele ale pieței în domeniu.

Din probele administrate a reieșit că Dumbrăveanu Claudiu Sorin a contribuit în mod esențial la reducerea sancțiunii de la 6% la 1,3%, precum și a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013.

Aceste aspecte au fost stabilite în cadrul ședinței din 21.06.2013 a Comitetului de Reglementare al ANRE, în care Dumbrăveanu Claudiu Sorin avea calitatea de membru, cu drept de vot.

Ulterior, Dumbrăveanu Claudiu Sorin a continuat să acorde sprijin către ENEL, în varii modalități, în baza înțelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electroalfa Intenational.

Astfel, spre exemplu, la 2.10.2013, Dumbrăveanu Claudiu Sorin l-a contactat pe Gugu Florin, căruia i-a comunicat că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficiență în beneficiul ENEL de la 25% la 50% de joasă tensiune.
De asemenea, la 3.10.2013, Dumbrăveanu Claudiu Sorin a informat pe Gugu Florin, prin intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum și că nu are nicio reclamație la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului.

Potrivit înțelegerii dintre Dumbrăveanu Claudiu Sorin și Gugu Florin, între ENEL Distribuție Dobrogea și Asociația compusă din Electroalfa International și alte două firme au fost încheiate la 8.11.2013 Acordurile Cadru de Execuție a două lucrări, iar la 10.01.2014 între ENEL Distribuție Dobrogea și SC Electroalfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuția de lucrări.

Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din județul Călărași, fiind în valoare de 277.600,66 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporție de 30% de Electroalfa unei alte firme, însă din obiectul contractului rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral.

Al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalații electrice din municipiul Călărași, fiind în valoare de 129.598,44 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporție de 30% de Electroalfa, dar din obiectul contractului rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral.

Ca urmare, pe site-ul SEAP a apărut anunțul de atribuire nr. 142739/13.12.2013, pentru „Antrepriza lucrărilor în rețelele de medie tensiune aparținând filialelor Banat și Dobrogea ale ENEL”, printre firmele câștigătoare regăsindu-se și SC Electro-Alfa International SRL, asociat la această firmă fiind inculpatul Ciubotaru Gheorghe, persoană aflată în relații de prietenie cu vicepreședintele ANRE, Dumbrăveanu Claudiu", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

UPDATE: POZIȚIA ANRE

În legătură cu anumite opinii exprimate în spaţiul public în data de 06.06.2014, referitoare la presupusele învinuiri aduse domnului Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, dorim să facem următoarele precizări: 

•              Documentele invocate în spaţiul public cu privire la tarifele aprobate de ANRE pentru SC ENEL SA respectă principiile prevăzute de legislaţia primară în vigoare, sunt tehnic şi legal argumentate, profesionist întocmite şi nu favorizează niciun operator sau companie din domeniul reglementat de ANRE, inclusiv societatea SC ENEL SA;

•              Consecventă respectării principiului de transparenţă în activitatea sa în acest moment, instituţia noastră pune la dispoziţia celor interesaţi în domeniu, toată documentaţia aferentă modului de reglementare a preţurilor şi tarifelor. 

•              ANRE este preocupată constant de evoluţia costurilor energiei furnizate clienţilor finali şi implicit a facturii, precum şi de sancţionarea eventualelor abateri ale operatorilor din sectorul energetic. Astfel, numai în anul 2013 Direcţia Generală Control a efectuat un număr de 1267 controale, inclusiv în cadrul grupului ENEL, în urma cărora au fost întocmite 386 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, fiind aplicate amenzi în cuantum total de 7 422 700 lei.

ANRE cooperează cu instituţiile statului abilitate în privinţa elucidării tuturor aspectelor care ţin de presupusele învinuiri legate de activitatea domnului Claudiu Dumbrăveanu. 

Asigurăm opinia publică de profesionalismul şi corectitudinea activităţii ANRE şi ne exprimăm toată încrederea în modul în care justiţia va soluţiona aspectele investigate.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
4 0
mihai
07 Jun 18:52
Politia ar trebui sa faca des vizite la Enel, excrocheria se petrece in mod 'curent asupra oamenilor obisnuiti, necunoscatori ai modului corect de facturare si a tarifelor reale, legale.
Răspunde
3 0
mihai
07 Jun 19:10
4 Daca cineva simte ca, este excrocat de anmgajatii Enel, ar fii bine sa mearga la politie sa verifice.
6 -5
07 Jun 11:36
Ce interesant!O-data cu venirea la putere al nemernicilor de la PSD coordonat direct de nemernicul nemernicilor de Ponta sa intensificat toate genurile de furturi.Aceasta este doar inceputul si probabil este doar varful aisbergului.Ce va fii in cazul in care copy-paste Ponta printr-un paradox ar ajunge presedinte?
Răspunde
8 -3
hi hi hi!
07 Jun 11:38
7 Baiatu, problema cu furturile la factura nu dateaza de la venirea Plagiatorului la putere, e mai veche, sunt implicati si Bocorapterii, si probabil si Tradicenii, daca cumva nu e chiar mai demult.
14 0
Goth
07 Jun 11:33
Intr-o tara normala, cel putin cateva sute de mii de oameni erau deja in strada, sa-si ceara banii inapoi.
Răspunde
9 0
hi hi hi!
07 Jun 11:36
12 Bineinteles, guvernul ar fi zis, in stilul caracteristic "noi am incasat deja TVA si impozit pe profit pe aceste sume, asa ca nu vi le putem returna".
10 0
Goth
07 Jun 11:46
2 Si daca guvernul zice asa, tot se poate sa consumam gratis pana recuperam sumele furate.
7 0
Daos Gebeleizis
07 Jun 10:54
Pont .... montati un regulator de tensiune si frecventa imediat dupa contor ... o sa va scada factura cu 25 % .... ALOOO ... ENELUUU ..... Sti de ce .... DA ?
Răspunde
9 0
Daos Gebeleizis
07 Jun 10:50
Trebuie verificat si felul in care functioneaza contoarele "electronice". Am cunostinte care inainte de instalarea unui contor electronic aveu factura de 100 ron, iar acum dupa instalarea acestui contor au de plata 180-200 ron ....
(fara furaciune din partea cunostintelor)
Nu vreau sa par paranoic, dar oricine poate face un experiment ....
Sa fiti atenti la frigidere / congelatoare .... urmariti de cate ori se incarca compresorul congelatorului in timpul zilei respectiv in timpul noptii ! ....
Doar asa ... ca idee .... O SA AVETI CEA MAI MARE SURPRIZA DIN VIATA !
Răspunde
1 -5
Mazare
07 Jun 10:17
Bine-mi pareeeeeeeeeeeeeeeeee! Buaahahahaa!
Răspunde
5 -1
alo constanta
07 Jun 10:01
La Constanta se plateste curentul 200 lei si apa 250 lei! Aici este jecmaneala, nu la voi!
Răspunde
9 0
ghita
07 Jun 08:26
cere-ti politicienilor,guvernantilor sa nationalizeze toate serviciile de utilitate publica,acestea s-au infaptuit tot din banii contribuabililor,nu trebuiesc privatizate si da-te pe mainile unor speculanti,prieteni tot cu politicienii
Răspunde
15 0
tudor
07 Jun 08:18
daca traiam intr-o tara civilizata si cu populatie cu coloana vertebrala,astia,al'de enel,distrigaz,apanova,ratb,institutii ale statului,astia erau boicotati de mult,in Franta-Paris,cand societatea de transport subteran ,metroul ca la noi,a anuntat ca scumpesc calatoriile,populatia a boicotat transportul si nu a mai folosit metroul,cand au vazut aia de la metrou cat pierd in fiecare zi de boicot s-au sucit si au anuntat ca nu mai scumpesc calatoria,dar vedeti voi,"astia e alti oameni"nu amibe ca-n Romania unde iese populatia in strada doar daca e manipulata sau se da ceva pomana
Răspunde
9 -1
tudor
07 Jun 08:11
nu-ti da nimeni banii asa ca vrei tu,trebuie dat ENEL in judecata
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?