Descoperire ULUITOARE la 800 de metri sub pământ!

 
DESCOPERIRE ÎN ANTARCTICA: Un ecosistem întreg
DESCOPERIRE ÎN ANTARCTICA: Un ecosistem întreg

Descoperire uluitoare la 800 de metri sub gheţurile din Antarctica: un ecosistem extrem. Cercetătorii au descoperit aproape 4.000 de specii de microbi la o adâncime de 800 de metri sub gheţurile Antarcticii, loc care a rămas totuşi izolat de suprafaţă mai multe mii de ani, informează AFP.

Analiza apei şi a sedimentelor colectate din Lacul Whillans a evidenţiat "o comunitate microbiană" de o complexitate uluitoare: numeroasele bacterii care compun această "supă" de cultură glaciară sunt capabile să exploateze mineralele din subsol pentru a-şi produce energia de care au nevoie şi a extrage carbonul necesar supravieţuirii lor în CO2.

"Dat fiind că se estimează că există peste 400 de lacuri subglaciare şi numeroase râuri sub calota glaciară a Antarcticii, astfel de ecosisteme ar putea fi ceva obişnuit", afirmă autorii acestui studiu, publicat miercuri în revista Nature.

Oamenii de ştiinţă încearcă de mai multe decenii să afle dacă anumite forme de viaţă au putut să reziste sau chiar să evolueze separat sub vastele întinderi de gheaţă din Antarctica.

Cercetătorii ruşi au reuşit în februarie 2012, după două decenii de foraj, să ajungă la Lacul Vostok, o întindere de apă subglaciară la fel de mare ca Lacul Ontario, situată sub unul dintre cele mai inaccesibile locuri de pe Terra, la o adâncime de 3.769 de metri, în estul Antarcticii.

Analiza eşantioanelor prelevate din acest lac, izolat de lumea exterioară vreme de peste 10 milioane de ani, i-a făcut iniţial pe cercetători să se gândească la prezenţa unor microorganisme, dintre care unele ar putea fi încă necunoscute.

Mai multe pe Descopera.ro.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
5 0
Pardaf.ro
22 Aug 12:08
"Jurnalism" marca Realitatea? Cum "sub pamant" dca e sub GHETURI? Iar a scris Piticu articole?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?