Decizie de ultimă oră! Mai multe ziare renunță la glumele de 1 aprilie. Motivul este incredibil

 
Cum s-au văzut protestele din România în presa internaţională
Cum s-au văzut protestele din România în presa internaţională

Decizie incredibilă luată de conducerile ziarelor suedeze și norvegiene. Ei au anunțat că vor renunța să publice, începând cu 1 aprilie 2017, articole false drept glumă. Hotărârea a fost luată pentru a nu amplifica confuzia creată de fenomenul ”fake news” (”ștri false”).

"Știind ușurința cu care se răspândesc știrile false, nu vreau să văd marca Smalandsposten pătată de o poveste falsă și potențial virală", a scris într-un editorial redactorul șef al cotidianului suedez Smalandsposten, Magnus Karlsson.

"Lucrăm, după cum am spus, cu informații autentice. Inclusiv de 1 aprilie", a adăugat el.

Potrivit agenției de presă suedeze TT, acest lucru este valabil și pentru ziarele grupului Hallpressen (Jonkopings-Posten, Varnamo Nyheter), Vasterbottens-Kuriren și Dalarnas Tidningar.

"Vom scrie acest lucru în ediția de mâine (sâmbătă). Am vorbit despre asta în redacție, am reflectat mult, este decizia pe care am aluat-o", a explicat pentru AFP vineri redactorul șef al Jonkopings-Posten, Erik Berger, arată Agerpres.

"Am avut impresia, văzând dezbaterea și discuțiile din jurul credibilității media, în contextul știrilor false, că nu vrem să mai facem acest lucru în acest an", a declarat pentru TT și redactorul șef al Vasterbottens-Kuriren, Ingvar Naslund.

În Norvegia, cele mai mari instituții de presă (radioteleviziunea publică, NRK și ziarele Afenposten, VG și Dagbladet) au abandonat deja această veche tradiție de mai mulți ani. Începând cu 2017 le vor urma exemplele și cotidienele regionale.

"În climatul în care ne aflăm, cu știrile false care se răspândesc, ar fi o greșeală din partea noastră ca noi, care trăim din credibilitatea noastră, să publicăm informații false doar pentru că suntem în data de 1 aprilie", a spus redactorul șef al Bergens Tidende, Oyulf Hjertenes.

"Cred că trebuie să fim atenți cu ideea de a-i înșela pe oameni (...) Ceea ce se scrie în Drammens Tidende trebuie să fie adevărat", a afirmat la rândul său redactorul șef al acestei publicații, Kristin Monstad.

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?