De ce sunt cartofii scumpi? Ministrul Agriculturii a găsit răpunsul!

 

Ministrul Agriculturii a găsit răspunsul pentru prețul mare al cartofilor: sunt de anul trecut, iar depozitarea lor costă. Și ca să nu ne mai lamentăm, Petre Daea a dat exemplul capitalei Belgiei, unde prețurile în piețe sunt de trei ori mai mari ca la București. 

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat, întrebat despre pretul mare al cartofilor, că preţul suplimentar vine din faptul că sunt cartofi de anul trecut şi există costuri de depozitare, el referindu-se apoi la roşii, dar şi la faptul că la Bruxelles piaţa este de trei ori mai scumpă decât în România. "Puteţi să-mi spuneţi că-s veniturile altele, dar produsele sunt aceleaşi, iar gustul tomatelor româneşti şi valoarea lor este extraordinară", a afrimat ministrul.

"Cartoful este de anul trecut, s-a recoltat anul trecut, fermierii i-au ţinut în depozite cu temperatură controlată aproape un an de zile ca să-l aducă pe masa consumatorului pe tot timpul anului. Acestea sunt costuri suplimentare care se regăsesc în acest preţ, este normal, este firesc, şi dacă luaţi analiza preţurilor din ultimii ani, o să vedeţi aceeaşi tendinţă şi acelaşi comportament pe piaţă. Am văzut şi ieri, şi alaltăieri, am încercat să intervin la un post de televiziune, eram la Bruxelles, la Consiliu, pentru a stăpâni această dorinţă de a torpila proiecte şi programe pe care le are România, puse în faţa consumatorului, şi pentru care, iată, facem eforturi bugetare să le aducem aici, şi anume cum că preţul la tomate este mare", a afirmat ministrul Agriculturii, întrebat despre preţul mare al cartofilor.

El a ţinut să precizeze că, de câte ori merge în străinătate, se duce sa vadă şi preţurile din piaţă, iar la Bruxelles, preţurile sunt de trei ori mai mari decât în România.

 

"Am văzut preţurile la Bruxelles, de fiecare dată când mă duc la Bruxelles şi în alte ţări străine mă duc să văd care este piaţa, şi acolo este de trei ori mai scumpă decât în România. Bine, puteţi să-mi spuneţi că-s veniturile altele, dar produsele sunt aceleaşi, iar gustul tomatelor româneşti şi valoarea lor este extraordinară", a explicat Daea.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 32,33% doar în ultimele patru luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (32,33%), alte legume şi conserve de legume (23,61%) şi citrice (13,09%).Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Moromete
17 May 16:39
Dl DAIA e tot cu propaganda sovietica ce sa faca el ..NIMIC asa cum fac toti pesedei de rit sovietic ..muncesc de ragusesc . Se fac ca uita atat ei cat si minimii pe cae-i nplatesc sa posteze in apararea prostiei lor. UIta ca in vremea lui PONTA preturili erau scazute si ca nu mai aveam inflatie si si atunci, CULMEA, producatorii depozitau cartofii si ca si atunci ca si ACUM ne doare in sfantul COT de preturile din Belgia pentru ca NOI cumparam de AICI . Dar cand probema de baza in ”Romania lui Dragnea” problema agriculturii este unde se scalda cormoranii. Cand capitalistii i-au spus lui ”Einstein” din minister ca pesta e aproape ...subordonatul lui in loc de vaccinuri la animale ne-a servit o decalartie cu ca Romania e ”curata” de pesta porcina ce sa faci ? Atata pot sa faca , ADICA NIMIC !!!
Răspunde
0 0
Pretul e jocul capitalismului avansat,bre ,nu al guvernului ?
17 May 10:36
Si ce să fac ,blogeri și blogeriate,dl Daia să scadă prețul la cartofi ?Sa faca mercurial sau sa cedeze puterea dlui Laios Orban ?Si ,in general,ce metode economice sau administrative are un guvern sa scadă prețurile ?Dirijate de cerere si ofertă si de smenarii dici si depededincolo ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?