Congresul Evreiesc Mondial susţine boicotarea manifestărilor comemorării Holocaustului în Ungaria

 
Evreii din Gheorgheni ucişi în lagărele naziste, comemoraţi în prezenţa lui Kelemen Hunor
Evreii din Gheorgheni ucişi în lagărele naziste, comemoraţi în prezenţa lui Kelemen Hunor

Ronald Lauder, preşedintele Congresului Evreiesc Mondial, susţine iniţiativa Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Ungaria (Mazsihisz) de a boicota manifestările organizate de Guvernul ungar pentru comemorarea Holocaustului, Budapesta fiind îndemnată să revizuiască măsurile "controversate".

"În calitatea de preşedinte al Congresului Evreiesc Mondial, am trimis o scrisoare Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Ungaria prin care susţin în totalitate decizia" de boicotare a manifestărilor de comemorare, a declarat Ronald Lauder, conform site-ului WJC.
Săptămâna trecută, Mazsihisz a anunţat că nu va lua parte la manifestările de comemorare organizate de Guvernul Viktor Orban cu ocazia a 70 de ani de la deportarea a 437.000 de evrei în lagăre de exterminare naziste.

Mazsihisz acuză Guvernul Ungariei că încearcă să minimizeze rolul Budapestei în deportările evreilor, în perioada martie 1944 - martie 1945."Tentativa de falsificare a istoriei despre exterminarea a două-treimi dintre evreii unguri a provocat o mare dezamăgire", a adăugat Lauder, catalogând "dezolant" comportamentul Guvernului Orban, după promisiuni făcute comunităţii evreieşti anul trecut.

"Anul comemorativ 2014 este o excelentă ocazie pentru ca premierul ungar să demonstreze veridicitatea cuvintelor sale", a subliniat Lauder, denunţând planul de construire a unui monument care ar marca, în martie, 70 de ani de la încheierea ocupaţiei germane. "Această dezbatere are loc într-o perioadă de campanie electorală şi nu trebuie să lăsăm forţele de extremă-dreapta să folosească această ocazie pentru a atinge obiective electorale", a insistat preşedintele WJC.
Ungaria va organiza alegeri legislative în aprilie 2014.

Gabor Vona, liderul formaţiunii naţionaliste ungare Jobbik, a încercat să pătrundă în mod provocator, vineri, într-o sinagogă din nordul Ungariei, el fiind ameninţat de un vârstnic, care l-a numit "nazist" şi l-a oprit să intre în locaşul de cult mozaic. Într-un gest provocator, Gabor Vona a încercat să intre vineri într-o sinagogă din oraşul ungar Esztergom, situat în nordul ţării. Însă un bătrân s-a repezit să îl oprească pe liderul naţionalist, spunându-i: "Criminal nazist, ieşi din sinagogă!". Bătrânul a fost oprit de agenţii de pază să se apropie de Vona.

Incidentul a avut loc în timp ce liderul Jobbik a vrut să pătrundă în locaşul de cult mozaic, considerat oficial centru cultural, pentru a participa la un forum al formaţiunii naţionaliste organizat în mod provocator. Însă aproximativ 100 de persoane s-au adunat în faţa sinagogii pentru a protesta faţă de organizarea evenimentului Jobbik. "Este un gest perfid al Jobbik să organizeze un forum într-o fostă sinagogă, ocazie cu care ar fi rostite insulte la adresa memoriei victimelor Holocaustului, o insultă la adresa spiritului acestei clădiri", a declarat Agnes Drelyo, liderul grupului de protestatari.

Incidentul intervine în contextul în care ambasadorul Ungariei la Tel Aviv, Andor Nagy, a fost convocat la Ministerul israelian de Externe pentru a i se atrage atenţia asupra ascensiunii antisemitismului în Ungaria. Rafi Schutz, funcţionar în cadrul Ministerului israelian de Externe, a denunţat o serie de afirmaţii politice cu caracter antisemit şi revizionist, o referire la tentative de "rescriere a istoriei" Ungariei în al II-lea Război Mondial prin minimizarea rolului Guvernului Miklos Horthy în deportarea a sute de mii de evrei unguri. "Trebuie să reamintim Guvernului ungar responsabilitatea pe care o are de a lua măsurile necesare pentru contracararea evenimentelor antisemite", a subliniat Schutz.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
5 -3
16 Feb 03:29
Iar comemoreaza astia holo/caustul? Nici o zi fara holocaust.

Ungurii in schimb vor transforma comemorarea in aniversare.
Vor canta: Si-alta data, si-alta data, o vom face si mai si mai lata!
Cate-un pic pic pic, cate-un pic pic pana n-o ramanea nimic!
Cate-un strop strop strop pana n-o ramanea deloc!
Răspunde
0 0
pepper
15 Feb 19:22
Rezolvati problemele , poi mai discutam !
Răspunde
0 0
pepper
15 Feb 19:21
Rezolvati problemele , poi mai discutam !
Răspunde
14 -3
nic
15 Feb 19:12
la fel sint tratati si vazuti si in Romania si in celelalte tari ale Europei ..... dar ipocrizia liderilor politici lasa sa se inteleaga ca totul este ok . dar nu este .... la fel evreii se fac ca nu inteleg ce se intimpla de ce sint tratati ca atare desii ei singuri sint responsabili de imaginea pe care si-o creaza in tarile unde traiesc . a invinovatii vesnic pe toti creind un complex de vinovatie colectiva exploatind greselile altora la scara globala fara sa recunosti propriile greseli . este rea vointa sau perfidie .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?