Cele mai mari DESCOPERIRI din 2013. Savanţii au brevetat "Sfântul Graal al ştiinţei"

 
Descoperiri epocale în 2013
Descoperiri epocale în 2013

Lucruri noi despre evoluţia propriei noastre specii, noi tehnologii, noi informaţii despre marele Univers care ne înconjoară şi despre microcosmosul la fel de complex din celulele organismelor vii; cunoaştere şi înţelegere mai bună a bolilor şi sănătăţii umane, a naturii terestre şi a celei de dincolo de planeta noastră... iată o selecţie de noutăţi incitante despre lumea în care trăim, toate aflate în cursul anului care tocmai s-a încheiat.

De pildă, ne-am îmbogăţit considerabil cunoştinţele despre planeta Marte, mulţumită roverului Curiosity, care "munceşte" acolo din 2012 şi care  a adus indicii preţioase privind trecutul lui Marte.

Faptul că pe această planetă a existat cândva apă este acum neîndoielnic; datele geologice adunate de rover arată că Craterul Gale, unde operează Curiosity, ar fi putut fi cândva un lac plin cu apă bună de băut, ceea ce înseamnă că pe Planeta Roşie ar fi putut exista condiţii propice pentru dezvoltarea vieţii, fie ea şi sub forma unor microorganisme simple.

Cunoştinţele noastre despre Marte continuă să se adune, iar planeta ne devine, parcă, tot mai familiară. Printre altele, sunt acum disponibile fotografii şi montaje video extraordinare, care ne arată planeta vecină în detalii nemaivăzute până acum, din vârful celui mai înalt munte până în cel mai adânc canion.

Am aflat noutăţi despre meteoriţi şi urmează să mai aflăm; ce-I drept, multe dintre ele le-am aflat datorită unui eveniment puţin plăcut: sosirea "intempestivă" a unui obiect spaţial, care a explodat în luna februarie 2013 deasupra oraşului rus Celiabinsk, rănind sute de persoane şi producând pagube materiale.

În schimb, cunoştinţele noastre despre comete au sporit pe o cale mult mai paşnică, graţie cometei ISON - "cometa secolului", cum au botezat-o astronomii - care s-a apropiat anul acesta de Terra, zăbovind o bucată de vreme prin împrejurimi şi dând astronomilor prilejul de a o studia.

Am aflat că viaţa este mai răspândită pe Pământ decât credeam – că în cel mai adânc loc al oceanului, în Groapa Marianelor, la 11 km sub apă, dar şi la kilometri adâncime în scoarţa terestră, trăiesc forme de viaţă microscopice.

Am mai aflat noi ipoteze privind originea vieţii pe Terra, între care una, botezată "Sfântul Graal al ştiinţei", despre care autorul ei susţine că răspunde tuturor nelămuririlor noastre de până acum în această privinţă – ca şi despre originea şi evoluţia speciei umane. 

Unii o socotesc, în lumina unor noi descoperiri, mai simplă decât se credea până acum; altora le apare mai complicată, descoperirea de ADN uman străvechi îngreunând poate, pentru moment, înţelegerea istoriei evolutive a omului.

Mai multe pe Descopera.ro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
zoro
01 Jan 23:16
Stiti vorba aia "o minciuna spusa de mai multe ori devine adevar". Desi nimeni nu da nici un detaliu, un link ceva, despre evolutia vietii si noile descoperiri, se considera in continuare prin titluri de genul, a fi adevarata!

Trebuie sa intelegeti odata si pentru totdeauna ca informatia nu apare decat de la informatie. adn-ul este depozit de informatie. pentru a schimba informatia acestuia ai nevoie de inteligenta, nu de intamplare. Eu nu sunt responsabili pentru nici o modificare genetica din trupul meu, pentru ca nu sunt in masura/inteligenta respectiva pentru a produce modificari.
Răspunde
1 0
zorro
01 Jan 18:25
S-a descoperit un cacat.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?