Cel mai mare centru de servicii sociale se deschide în Sălaj

Cel mai mare centru de servicii sociale se deschide în Sălaj
Cel mai mare centru de servicii sociale se deschide în Sălaj

Un complex de servicii sociale ce se întinde pe aproape 3.500 de metri pătraţi şi care a costat, de-a lungul celor 15 ani de edificare, aproximativ 12.000.000 de lei, va fi dat în folosinţă în zilele următoare în Sălaj.Cel mai mare complex de servicii sociale din regiune se deschide la Românaşi, în Sălaj, la sfârşitul acestei săptămâni. Complexul aparţine Parohiei Româna şi şi reprezintă visul împlinit al preotului paroh Gheorghe Gherman.

”Totul a început din dragoste pentru cei aflaţi în singurătate. (...) Am avut, la un moment dat, o înmormântare. Capul familiei murise de câţiva ani, iar acum murise şi femeia, care avea patru copii, toţi plecaţi la muncă în străinătate. Vreau să vă spun că niciunul dintre copii nu a putut veni la înmormântare, pentru că stăteau ilegal în străinătate. A fost doar o noră”, îşi aminteştee părintele Gherman unul dintre momentele care l-a determinat să facă ceva pentru comunitate, prin care, pe de-o parte, să creeze locuri de muncă, iar pe de altă parte să-i ajute rămaşi fără ajutor din altă parte, scrie Adevarul.ro.

Aşa a ajuns preotul să pună, în 24 iulie 2000, piatra de temelie a unui cămin de bătrâni (cum a fost gândit iniţial). Părintele Gherman îşi aminteşte că, la început, nimeni nu i-a dat nici o şansă de reuşită şi mai toţi se gândeau că, la un moment dat, va renunţa.

Treptat, oamenii s-au convins de seriozitatea demersului părintelui, aşa că enoriaşilor din sat, care contribuiau, după puteri, cu bani sau cu zile de muncă, li s-au alăturat şi alţii.

”La început au fost credincioşi răzleţi, din parohie, oameni care aveau încredere în preotul Gherman. Apoi ni s-au alăturat şi oameni cu stare. Un domn, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, s-a oferit să ne ajute mai consistent, care a donat 20 – 22 la sută din suma totală. Apoi ni s-au alăturat alţi doi domni, asociaţi ai aceleiaşi firme, cu 28 – 30 la sută din sumă. Cam 5 – 6 la sută este contribuţia credincioşilor din parohie, 1 la sută este contribuţia Consiliului Local, prin Consiliul Judeţean, 10 – 15 la sută ne-a dat Secretariatul de Stat pentru Culte, iar diferenţa, de aproximativ 4 milioane de lei, este de la credincioşi din ţară şi din străinătate”, explică părintele Gherman.

Preotul spune că a încercat, în două rânduri, să obţină finanţări europene, depunând de fiecare dată proiecte eligibile, dar rămase, de fiecare dată, fără finanţare.

Chiar şi fără banii europeni, complexul a fost, în cele din urmă, finalizat, urmând ca după 1 iunie să îşi primească primii rezidenţi.

Nu este vorba, însă, doar despre vârstnici, deoarece conceptul iniţial a fost diversificat, aici urmând să mai funcţioneze, pe lângă un centru rezidenţial pentru vârstnici (cu 50 de locuri), şi un centru de zi pentru copiii din Româna şi şi un centru de tip rezidenţial pentru copiii orfani (cu 30 de locuri).Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?