CE CAPCANĂ ascunde bugetul BLOCAT în laboratoarele din Palatul Victoria

 
Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor
Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor

Bugetul pe 2015 nu reuşeşte să iasă din "chinurile facerii" - după ce naşterea i-a fost amânată luni întregi şi a fost plimbat noaptea târziu pe la moaşele FMI timp de o săptămână, acum "s-au strecurat" unele erori la introducerea datelor şi Guvernul a amânat şedinţa finală pentru ora 17.00.

Guvernul Ponta a găsit totuşi soluţia prin care să "păcălească" FMI că se va încadra în deficitul agreat -se numeşte "absorbţie record" de fonduri europene.

Practic, Executivul va aplica şi în 2015 exact strategia din 2014 care a dus la excedent, dar care ascunde o mare capcană: sacrificarea investiţiilor, în detrimentul economiei reale.

Guvernul a făcut bugetul pentru 2015 fără majorări de taxe. Cum a reuşit? Cheia de citire sunt fondurile UE unde sunt trecute atât venituri, cât şi cheltuieli mai mari cu zeci de procente.

Dacă absobţia record nu se va materializa, ca în 2014, guvernul rămâne cu bani pentru pensii, salarii şi deficit mic, scrie Capital.ro.

Toate ministerele şi autorităţile care gestionează bani europeni ar trebui să supraperformeze în 2015, după cum arată bugetul.

Experienţa din acest an arată, însă, că absorbţia fondurilor UE a fost un dezastru. La jumătatea anului doar jumătate din suma propusă prin buget fusese efectiv încasată.

Prin urmare, cheltuielile pe care Finanţele le prevăzuseră pentru aducerea banilor europeni au fost diminuate drastic. Consiliul Fiscal arată că 4,4 miliarde de lei a fost „economia" făcută până la sfârşitul lunii iunie. Ulterior, prin a doua rectificare, alte 2,4 miliarde lei s-au evaporat de la fonduri UE.

Banii au fost împărţiţi pentru alte tipuri de cheltuieli: salariale (plata titlurilor executorii), pensii, bunuri şi servicii. Zilele trecute, ministrul de finanţe, Ioana Petrescu susţinea că „era de bun simţ" şi „absolut normal" ca aceşti bani să fie redistribuiţi din moment ce proiectele pentru care fuseseră gândiţi, iniţial, nu s-au mai făcut. În fond, problema este în interiorul guvernului pentru că proiectele trebuia să fie făcute tot de autorităţi ale executivului.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?