CCR: Interdicția de 3 ani din Legea ANI, aplicată la orice funcție eligibilă, nu doar celei deținute

 
CCR: Interdicția de 3 ani din Legea ANI, aplicată la orice funcție eligibilă, nu doar celei deținute
CCR: Interdicția de 3 ani din Legea ANI, aplicată la orice funcție eligibilă, nu doar celei deținute

Interdicția de a ocupa a funcție pe o perioadă de trei ani în cazul celor declarați incompatibili sau în conflict de interese se aplică tuturor funcțiilor eligibile prevăzute de Legea 176/2010, și nu doar funcției deținute la momentul respectiv, este interpretarea dată sintagmei "aceeași funcție", în urma unei decizii de joi a CCR, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.


CCR a statuat, potrivit acelorași surse, că sintagma "aceeași funcție" de la art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice se interpretează în sensul "orice funcție eligibilă" dintre cele enumerate la art. 1 din același act normativ, unde sunt prevăzute toate categoriile de persoane, respectiv 39, care au obligația declarării averii și intereselor.

CCR a luat joi în discuție excepția de neconstituționalitate a art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 ridicată de deputatul
Steluța Cătăniciu.

Art. 25 alin. (2) prevede: "Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate".

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
gogu
04 Jul 00:12
Nu adaugam la lege ! O interpretam, dar logic, pentru a intelege sensul textului. Intotdeauna, legiuitorul, oricat de slab ori nepregatit profesional ar fi, atunci cand doreste sa distinga, face o diferentiere mai mult sau mai putin inspirata, mai mult sau mai putin fericita ca exprimare, dar o face ! Asadar, in loc de "aceeași funcție" de la art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, insusi legiuitorul ar fi utilizat, daca dorea asta, sintagma "orice (alta) funcție eligibilă"
Răspunde
3 -3
Mircea Groza
03 Jul 23:56
Raspunsul ,hotararea trebuia luata inainte ,nu la spartul targului.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?