CCR a decis: Modificările aduse Codului Penal, NECONSTITUŢIONALE. Superimunitatea, RESPINSĂ

 
CCR a decis: Modificările aduse Codului Penal, NECONSTITUŢIONALE. Superimunitatea, RESPINSĂ / Foto: MEDIAFAX
CCR a decis: Modificările aduse Codului Penal, NECONSTITUŢIONALE. Superimunitatea, RESPINSĂ / Foto: MEDIAFAX

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizările PDL şi ÎCCJ privind modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor în 10 decembrie 2013. Decizia a fost luată în unanimitate de cei 9 judecători ai Curţii. Reamintim că PDL a depus două sesizări privind articolele referitoare la conflictul de interese, definiţia funcţionarului public şi prejudiciul cauzat prin comiterea de infracţiuni.Curtea Constituţională a admis sesizările privind modificările aduse Codului Penal. Acestea au fost depuse de PDL şi de ÎCCJ.

Una dintre sesizări făcea referire la dispoziţia privind redefinirea conflictului de interese. O altă sesizare viza prevederea prin care parlamentarii şi preşedintele erau scoşi din categoria funcţionarilor publici.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională în 12 decembrie 2013, precizând în actul transmis CC că modificările aduse Codului Penal, în urma cărora s-ar putea concluziona că anumite persoane "sunt deasupra legii", neputând fi pedepsite pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie, pot fi considerate incompatibile cu funcţionarea statului de drept.

Potrivit instanţei supreme, prin modificarea legii, în sensul că sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, dar şi prin schimbările aduse la conflictul de interese, "s-ar putea desprinde concluzia că toate categoriile de persoane exceptate de la art. 147 din Codul penal şi art. 175 din noul Cod penal sau eliminate din sfera subiectului activ al infracţiunii de conflict de interese prevăzută în art. 2531 din Codul penal sunt deasupra legii, neputând fi cercetate şi pedepsite pentru săvârşirea unor infracţiuni de serviciu sau de corupţie, fapt care ar fi incompatibil cu funcţionarea statului de drept".

Conform deciziei ICCJ de sesizare a CC, diferenţa de tratament juridic instituită prin modificările Codului penal nu are o "justificare obiectivă şi rezonabilă", în condiţiile în care conduce la "excluderea incidenţei unor norme de incriminare în cazul unor categorii de persoane aflate în aceeaşi situaţie cu persoanele cărora normele de incriminare le sunt aplicabile".

Decizia de sesizare a Curţii Constituţionale a fost luată de Secţiile Unite ale instanţei supreme, la două zile după adoptarea modificărilor de către Camera Deputaţilor.

Şi PDL a transmis Curţii Constituţionale, tot în 12 decembrie, două sesizări privind modificările la Codul Penal, scrie MEDIAFAX.

Una dintre sesizările PDL a vizat definirea funcţionarului public, iar cealaltă, conflictul de interese. Astfel, prima s-a referit la modificarea articolului 253 indice 1 din Codul Penal, prin care, susţinea Vasile Blaga, liderul PDL, parlamentarii PSD şi PNL s-au sustras conflictului de interese, iar a doua are ca obiect modificarea articolului 147, prin care parlamentarii au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici.

Blaga spunea că PDL contestă şi faptul că proiectele de modificare nu au avut avizul CSM, care este obligatoriu în cazul în care acestea vizează activitatea organizării judecătoreşti. Preşedintele democrat-liberalilor a criticat şi faptul că şedinţa Comisiei Juridice în care s-a avizat modificarea Codului Penal a avut loc la miezul nopţii şi că reprezentanţii PDL nu au fost anunţaţi.

El mai spunea că USL, în loc să se gândească să creeze locuri de muncă pentru români, se gândeşte "să creeze superimunitate pentru parlamentarii lor, să-şi scoată prietenii din închisoare, să-i apere pe cei care sunt încă în justiţie".

Modificări la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor în 10 decembrie 2013 au provocat cel mai mare scandal din justiţie de anul trecut. Prin una dintre modificări, preşedintele şi parlamentarii au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. În aceeaşi zi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcţionarilor publici.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen. De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul cu o seară înainte, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.

Modificările au fost contestate vehement de preşedintele Traian Băsescu, care a spus că acestea sunt "dramatice" şi "dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie", precum DNA sau ANI.

Reacţia lui Băsescu nu a fost singulară. Astfel, Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat că, în urma modificărilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate.

La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, susţinea că, în urma modificărilor, "se va crea o super-imunitate", iar "istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori şi deputaţi".

Şi CSM a criticat modificările aduse Codului Penal, subliniind că nu le-a primit spre avizare, aşa cum prevede legea. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a susţinut însă că nu avea obligaţia să ceară avizul CSM.

Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei şi ambasadorul britanic, Martin Harris, precum şi reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale au criticat, de asemenea, amendamentele aduse la Codul Penal de către deputaţi.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

2 0
Lica
16 Jan 11:54
Astia se cred dumnezeu la cate hotii au facut si ce averi au iar poporul se zbate cu traiul si salariile de mizerie pe care le au.Ce mai poti spune cand vezi atat golanie si hotie de la psd-usl?Ca suntem vai de noi si asa vom ramane pana nu vom scapa tara si pe noi de ei.Blestemati sa fiti jivinelor cu tot neamul vostru corupt.
Răspunde
6 0
STOP FEDERALIZARII ROMANIEI! PRO REDUCERII CAPUSELOR DIN PARLAMENT
16 Jan 08:59
PE POLITRUCII DIN PARLAMENTUL RUSINII II DORE-N C.. DE VOINTA PROSTIMII.
Răspunde
8 -1
Antonie
16 Jan 08:09
Din coada de caine nu se face sita de matase,spune intelepciunea populara.Ce putea sa emane USL decat un Cod dupa chipul si asemanarea sa?Bine ca Dumnezeu le mai da cate un bobarnac in nas !Vor fi mai dese,ca s-a saturat lumea de ei!!!
Răspunde
0 -6
Toti demnitarii la judecatorie, fara DNA si ICCJ !
16 Jan 08:28
6 Domnul Antonie este un bun cunoscator al proverbelor ramanesti.Dar CCR stie mai bine Constitutia.Decizia ei spune ca propaganda opozitie trebuie crezuta in occidentul democaratic ca parlamentarii vor imunitati. Asa o fi , ca am inteles ca nu avem voie sa criticam deciziiel justitiei si deci nici ale CCR , chiar daca nu este o instanta de judecata .Dar eu zic, daca demnitarii sunt egalii mei, de ce ei se judeca la DNA si ICCJ si eu cu Marin, la judecatorie ?.Eu vreau egalitate deplina , nu politica !
9 -2
mara
16 Jan 02:10
Domnule presedinte Traian Basescu!

Ati promis ca veti fi necrutator cu cei care ataca justitia!

Avem atatea exemple zilnic!!!!!!!!!!!!!!

Va rugam iesiti de fiecare data cu conferinte de presa!

De ce USL poate sa dea recital de 3 ori pe zi in fata jurnalistilor?

Este extrem de important! Nu uitati sfatul meu gratuit!

Solutie ideala pentru Dreapta:

Elena Udrea si Emil Boc se vor inscrie in Miscarea Populara!

Apoi unul dintre cei doi se va lansa pentru prezidentiale!

Catalin Predoiu poate ramane candidat din partea PDL!

Altminteri va fi jale,comunistii,mafiotii,sau prostituatii neoliberali vor

nenorocii decenii la rand Romania!

News alert!

Ponta a incălcat independenta justitiei

porniti pe urmele declaratiilor premierului, cinci magistrati-inspectori au verifi cat peste 90 de dosare din parchete si instante.

evenimentul zilei vă prezintă, in premieră, concluzia inspectiei judiciare, după ce cinci magistrati-inspectori au făcut verificări la Instanta Supremă, DNA, DIICOT si parchetul de pe langă Instanta Supremă, in urma solicitărilor Sectiilor din consiliul superior al magistraturii .
porniti pe urmele declaratiilor alarmante făcute de premierul Victor Ponta in cadrul emisiunii "ora de varf" difuzată in data de 6 ianuarie 2014 de postul romania TV, inspectorii au constatat că acuzatiile de politizare a justitiei nu se confirmă. inspectia a constatat că, prin afirmatiile sale, premierul victor ponta a incălcat independenta Justitiei, in general, si a Directiei nationale anticoruptie, in special. prin urmare, prin raportul care va fi discutat astăzi in plenul CSM,inspectia judiciară a propus solutia de apărare a independeta justitiei si a DNA.

Năstase nu e caz politic
Doi judecători au făcut inspectie la Instanta Supremă, iar trei procurori au descins la DNA, DIICOT si Parchetul Instantei Supreme. Au fost verificate cauzele la c
Răspunde
2 -9
adevar absolut
16 Jan 00:07
Odata cu venirea magistratului de elita Mona Pivniceru la CCR , aceasta curte perceputa ca total neprofesionista si obedienta intra in normalitate europeana Este meritul incontestabil al dnei Pivniceru care este de departe cel mai pregatit si integru judecator al curtii . Este dificil ca un farsor sa incerce sa o incuie sau sa o determine sa-si schimbe hotararea . Pacat ca a fost alungata de Ponta de la conducerea justitiei . Romanii au parte de aceeasi golaneala veche de 24 de ani .
Răspunde
0 -4
pai ...
16 Jan 08:25
3 Pai farsorii nu pot fi altii decat cei testati de incultul domn Profesor personal : alde morarul si cei ca el . Nu se mira nimeni , la asa profesor asa elevi ! Apropo , ce cauta aia acolo ! ! ! ! !
1 -9
adevar absolut
16 Jan 00:02
Odata cu venirea magistratului de elita Mona Pivniceru la CCR , aceasta curte perceputa ca total neprofesionista si obedienta intra in normalitate europeana Este meritul incontestabil al dnei Pivniceru care este de departe cel mai pregatit si integru judecator al curtii . Este dificil ca un farsor sa incerce sa o incuie sau sa o determine sa-si schimbe hotararea . Pacat ca a fost alungata de Ponta de la conducerea justitiei . Romanii au parte de aceeasi golaneala veche de 24 de ani .
Răspunde
11 -1
15 Jan 23:04
Ceea ce este normal, logic si tine de bunul simt s-a intamplat. Vedem ce o sa fie in continuare pt. ca am certitudinea ca unii nu o sa accepte asa de usor decizia CCR.
Răspunde
16 -1
Rares
15 Jan 22:41
Ponta)))) iauzi ma ce zice CCR. Iar ai dat berbecule cu cpu-n statul de drept. Tu nu te-nnveti minte berbecule pana nu-ti crapi capul!
Răspunde
15 -2
valeru
15 Jan 22:13
Era o decizie normala .Ce-i aia SUPERIMUNITATE?mAI IAU SI ASTIA O DECIZIE NORMALA dupa ce ne-au f.u.t.u.t.ut in 2012 la referendum
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?