Cărţi pentru weekend, avem de toate: poliţiste, economie şi o istorie a legionarilor

 

Trei autori foarte diferiţi, trei subiecte din lumi diferite. Legionarii români, o documentare amănunţită. Thomas Piketty e tradus şi în română. Henning Mankell, marele autor de poveşti poliţiste, a murit, detectivul lui, celebrul Wallander, a rămas cu noi.

Cărţile prezentate în rubrica BookFace (care poate fi accesată integral aici) săptămâna trecută:

Roland Clark – Sfîntă tinereţe legionară. Un studiu amănunţit despre cum s-au ridicat legionarii în interbelic, despre diverse momente cheie, publicaţiile lor, stilul de activism în teritoriu, specificul acestei mişcări în peisajul fascist european etc. Cartea nu ne entuziasmează prin idei sau abordare critică, dar ascunde o impresionantă muncă arhivistică.

 

Thomas Piketty – Capitalul în secolul XXI. O carte eveniment acum cîţiva ani tradusă la noi! Nu e puţin lucru, e o istorie bine scrisă, accesibilă publicului larg, a patrimoniului în ultimul secol. Piketty a ajuns un star după publicarea acestei cărţi. Este consultant pentru politicieni de vîrf care au gînduri progresiste (podemos în Spania, laburiştii din UK) şi este promotorul unei taxări serioase a marelui capital. Românii ar putea fi interesaţi să citească aşa ceva, pentru că piaţa noastră de idei economice e inundată de prostii primite de-a gata, toate ultraconformiste.

 

 

Henning Mankell a murit săptămîna aceasta, la 67 de ani. Este unul din cei mai mari autor de romane poliţiste din ultimele decenii. Merita un tribut video. Este unul din pilonii grei care au impus romanul scandinav tip thriller, cu inserţii sociale, alături de Stieg Larsson. Genul e cunoscut ca „nordic noir”. I s-au tradus ceva cărţi şi în română. Dacă n-aţi făcut-o pînă acum, luaţi cam orice din seria cu detectivul Kurt Wallander.

Rubrica BookFace este susţinută de cartepedia.ro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?