E sărbătoare MARE mâine! Ce nu ai voie să faci pe 2 mai? Calendar ortodox

 
Calendar ortodox - 2 mai 2019 sarbatoare
Calendar ortodox - 2 mai 2019 sarbatoare

Sfantul Atanasie cel Mare este praznuit de Biserica Ortodoxa atat la data de 18 ianuarie, cat si pe 2 mai (Aducerea moastelor sale in Constantinopol).

Sfantul Atanasie cel Mare a fost unul dintre cei mai de seama episcopi ai Bisericii crestine din Alexandria in sec. al IV-lea.

Acesta s-a nascut in Alexandria, in 295 sau 296, si a primit o temeinica educatie clasica si teologica. La 24 de ani a fost hirotonit diacon de catre arhiepiscopul cetatii, Alexandru, incredintandu-i-se totodata si functia de secretar al acestuia.

In aceasta calitate il insoteste pe patriarh la Sinodul de la Niceea, in 325, unde joaca un rol decisiv in combaterea arianismului si in condamnarea lui Arie.

Este ales episcop al Alexandriei, odata cu moartea Sfantului Alexandru - 8 iunie 328. Sfantul Atanasie a fost episcop pana in 373. In tot acest timp a suferit cinci exiluri, insa acestea nu l-au impiedicat sa desfasoare o bogata activitate teologica - mai ales o politica bisericeasca antiariana.

Majoritatea lucrarilor sale au ca obiect lupta pentru apararea credintei niceene. El supune argumentele exegetice si dialectice ale oponentilor sai unei analize critice, scrupuloase, dovedindu-le netemeinicia. Ajutat de vastele sale cunostinte scripturistice, teologice si filosofice, el a izbutit sa puna pe temelii solide credinta crestina ortodoxa.

Sfantul Atanasie cel Mare a murit la 2 mai 373, dupa 45 de ani de episcopat. A fost unul dintre primii episcopi nemartiri care au primit un cult public.

Tot in aceasta zi se face pomenirea:

- Sfintilor Mucenici Esper si Zoe, si a fiilor lor Chiriac si Teodul;

- Cuviosului Iordan;


Sursa: crestinortodox.ro

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
George Popescu
02 May 19:54
Pana la urma ce nu ai voie sa faci în ziua de Sf.Atanasie cel Mare...???!!!--(ca despre asta se vorbește în titlu...)--dar în continut nu se menționează absolut nimic - doar niște considerente istorice...(cine a fost și ce a făcut Sf. Atanasie cel Mare...)--Cu alte cuvinte..."afara e vopsit gardu'si-'nauntru-i leopardu"...!!!
Răspunde
0 0
George Popescu
02 May 19:11
Pana la urma...CE NU AI VOIE SA FACI DE SF.ATANASIE...???!!!--ca nu se menționează absolut nimic în acest sens....!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?