Marea dramă a păsărilor sub zăpadă. Sfaturi pentru salvarea berzelor și a altor înaripate

Berzele au ajuns la Focșani în plină iarnă
Berzele au ajuns la Focșani în plină iarnă
FOTO: Vrancea24.ro

Berzele înghețate au înduioșat oamenii în ultimele zile, dar specialiștii avertizează că mai expuse în fața stihiilor sunt păsările de talie mică. Iată cum le puteți ajuta. ”Nu berzele sunt cele mai afectate pasari, adevăratele victime sunt păsările de talie mică, de la sturzi la măcălendri - insectivorele. Le multumim tuturor celor care și-au deschis casa pentru păsări, care le-au oferit mere, insecte, semințe, pentru a le ajuta să treacă de ger”, scrie, pe pagina de Facebook, Societatea Ornitologica Romana.

Zilele trecute, aceeași pagină de Facebook a oferit câteva sfaturi importante pentru salvarea păsărilor înghețate:

1. Nu ii dați hrană cu forța. Când SMURD-ul intervine, nu ii oferă accidentatului un burger și o cola.

2. Puneti pasărea într-o cutie de carton, cu șervețele de hârtie sub ea, la temperatura camerei.

3. Aflați ce specie este (ne puteti întreba și pe noi, oricând).

4. În funcție de specie, puteți procura hrana ideală pentru ea. (Viermușii pentru pescuit sunt ideali pentru insectivore, merele pentru sturzi, carnea crudă pentru răpitoare)

4. Puneți-i apă alături.

5. Când pasărea se revigorează, TREBUIE eliberată. Dar nu pe seară, ci dimineața sau în jurul prânzului.

6. Dacă a fost lovită (are sânge pe cioc, aripă ruptă) - apelați la un medic veterinar. (Fundaţia Visul Luanei, Vets4Wild Romania, Asociatia Peregrinus)

Societatea Ornitologică Română a făcut precizări și despre berzele care suferă acum de frig.

Valul de frig a adus sute de apeluri și sesizări de berze albe aflate în pericol. Dar nu toate au nevoie să fie salvate, spun specialiștii din cadrul Societății Ornitologice Române (SOR).

Cel mai clar semn că barza are nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni. Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor.

Cum le puteți ajuta?

1. Oferiți hrană păsărilor care au coborât din cuib (pește, carne crudă tăiată cuburi). Hrana le dă energie, pot rezista mai bine la frig.

2. Dacă este înghețată, nu se poate mișca – atunci luați pasărea și adăpostiți-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei etc.

3. Limitați contactul cu barza, este pasăre sălbatică și lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsați pasărea singură, să se calmeze.

4. Oferiți apă păsării, continuați hrănirea.

5. Din momentul în care își revine, eliberați pasărea. Nu eliberați pasărea seara, doar dimineața sau la ora prânzului.

6. Dacă pasărea este lovită, are aripa rupta sau sânge, luați legătura cu un medic veterinar. „S-a ajuns la situații când oamenii le fugăresc pe câmp pentru a le prinde și a le duce în casă. Ce nu știu ei – că acele berze au nevoie doar de odihnă în timpul migrației, iar asaltul omului asupra stolului nu face decât să le epuizeze și să le pună în pericol”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la SOR.

Dacă ați văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii. Sunt păsări care așteaptă îmbunătățirea vremii pentru a continua migrația spre locurile de cuibărit.

Zeci de berze zgribulite, cu penele înghețate, au fost văzute la fosta groapă de gunoi a Focșaniului, unde se află stația de sortare a deșeurilor. Specialiştii susţin că adevăratul pericol pentru berze este ploaia cu gheaţă, care se pune pe aripi, iar astfel nu mai pot zbura. Berzele sunt singurele păsări care îşi construiesc cuibul în preajma oamenilor. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?