BERD cumpără obligaţiuni la Transelectrica

 
Transelectrica a fost transferată recent la SGG
Transelectrica a fost transferată recent la SGG

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a cumpărat o cincime din obligaţiunile emise în luna decembrie de Transelectrica (TEL), în valoare de 200 milioane lei, primul plasament de titluri efectuat de compania de stat.

BERD a participat cu 40 milioane lei la finanţarea totală de 200 milioane lei atrasă de Transelectrica prin emisiunea de obligaţiuni, a anunţat instituţia financiară într-un comunicat.

Fondurile vor fi utilizate pentru finanţarea investiţiilor şi refinanţarea unor obligaţii financiare cu scopul de a optimiza structura de finanţare a companiei şi de a reduce riscurile legate de variaţia costurilor şi deprecierea monedei naţionale, potrivit BERD.

Transelectrica a înregistrat în 2013 venituri de 2,46 miliarde lei (558,32 milioane de euro), în scădere cu 10,8% faţă de nivelul de 2,76 miliarde de lei în 2012, dar a raportat un profit net de 162,29 milioane de lei (36,8 milioane de euro), de 4,7 ori mai mare.

La sfârşitul anului trecut, compania avea datorii totale în valoare de 2,59 miliarde de lei (587,8 milioane de euro), cu 3% mai mari comparativ cu 2,51 miliarde de lei în 2012.

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice.

Transportatorul de electricitate a fost transferat, săptămâna tracută, de la Ministerul Finanţelor la Secretariatul General al Guvernului (SGG).

SGG controlează 58,68% din capitalul Transelectrica, iar Fondul Proprietatea deţine o participaţie de 13,49%. Restul titlurilor, respectiv 27,81% din titluri, aparţin altor acţionari.

Transelectrica a atras în decembrie anul trecut 200 milioane de lei (44,8 milioane euro) printr-o emisiune de obligaţiuni, la o dobândă de 6,1% pe an. Obligaţiunile sunt tranzacţionate începând din luna ianuarie la Bursa de Valori Bucureşti.

Emisiunea de obligaţiuni din decembrie face parte dintr-un program de 900 milioane lei (201,6 milioane de euro) pentru astfel de împrumuturi în perioada 2013-2017 atât în lei, cât şi în valută, aprobat de acţionari în septembrie 2013.

Compania are nu va lansa o nouă emisiune mai devreme de luna iulie, când ANRE va stabili normele de reglementare a pieţei energiei pentru următorii cinci ani, a afirmat în luna ianuarie directorul general al Transelectrica, Ştefan Bucătaru.

Acţiunile Transelectrica au închis miercuri la bursa de la Bucureşti în urcare cu 0,76%, la 15,85 lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 1,161 miliarde lei.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?