Băsescu: Ucraina este cea mai mare problemă de securitate. Nu ne putem amesteca

 
Băsescu: Ucraina este cea mai mare problemă de securitate. Nu ne putem amesteca
Băsescu: Ucraina este cea mai mare problemă de securitate. Nu ne putem amesteca

Fostul șef de stat, Traian Băsescu, a declarat, luni seară, în cadrul primului interviu acordat după finalizarea mandatului de președinte, la emisiunea Vorbeste Liber, la TVR, că Ucraina reprezintă, în acest moment, "cea mai mare problemă de securitate", subliniind faptul că riscurile României sunt "majore", în acest context și că "România nu are nevoie de o frontieră cu Federația Rusă". În viziunea lui Traian Băsescu, România nu se poate amesteca în procesele din Ucraina.

"Ucraina este cea mai mare problemă de securitate, în momentul de față și o ciorbă în care nu ne putem amesteca. Am fost mereu împotriva angajării României în procesele din Ucraina. Riscurile cu Ucraina sunt majore, din punctul nostru de vedere. În primul rand, România nu are nevoie de o frontieră cu Federația Rusă. Ucraina trebuie să rămână în deplinătatea sa teritoială: un stat cu integritatea terirtorială neafectată. Va rămâne probabil, cel puțin, în acest stadiu, după Minsk 2, o țară cu perspectiva de a se 'transnistriza'. Eu am văzut pierderile care sunt de la Minsk 1 la Minsk 2. În primul rând, suprafața pe care o dețin acum separatiștii e cu vreo 500 de km pătrați mai mare. Nu mai vorbesc că au luat sub control și aeroportul de la Donetsk, unul strategic. Putin s-a oprit acum (...) era în pericol major al escaladării sancțiunilor și Federația Rusă nu mai poate duce sancțiunile mai departe. Asta e analiza mea bazată pe devalorizarea rublei, pe prăbușirea prețului țiteiului, pe embargoul pus la tehnologie de UE. Putin era, în opinia mea, sufocat și știa sigur că urmarea escaladării din Ucraina, din est, se vor întări sancțiunile și a vrut să evite noi sancțiuni. Daia a ajuns la un Minks 2, dar el și-a atins obiectul de etapă", a spus Traian Băsescu.

Pe de altă parte, fostul președinte a afirmat că nu întrevede "riscul ca România să fie atacată de Federația Rusă", în contextul în care e "stat membru NATO".

"Deja capabilitățile care se dispun pe teritoriul României devin tot mai convingătoare și descurajante pentru cine s-ar gândi să afecteze integritatea teritorială a României. Ceea ce trebuie România să evite și să stimuleze marii parteneri, ca e Germania, Franța, mai ales SUA, România nu trebuie să mai aibă niciodată frontieră cu Federația Rusă", a adăugat Traian Băsescu.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?