Avertisment Bloomberg pentru România: Posibil ca vârful creşterii economice să fi trecut

 
Comisia UE revizuiește în creștere prognoza privind creșterea economică
Comisia UE revizuiește în creștere prognoza privind creșterea economică

Creșterea economică record din ţările Europei Centrale şi de Est ar putea fi atins apogeul în ultimul trimestru al anului trecut, scrie prestigioasa platformă de analize economice Bloomberg. Articolul a fost publicat înainte ca INS să anunţe, miercuri dimineaţă, o creştere economică pe 2017 de 7%.

Analiştii atrag atenţia că tocmai cauzele avansului economic spectaculos, cu mult peste media Uniunii Europene, pot provoca şi declinul. Majorările salariale, generate atât de pârghii economice sănătoase (creşterea comenzilor de export către zona euro), cât şi intervenţioniste (majorarea salariilor bugetarilor, ca în cazul României) au dus la o creştere a consumului, care a devenit principalul factor al creşterii economice, în ansamblu. 

Pe de altă parte, șomajul ajuns la minime istorice în regiune arată că piaţa muncii din cele şase foste economii comuniste nu mai are ce oferi, iar angajatorii au început să aibă probleme în recrutare şi chiar sunt forţaţi să refuze comenzi. 

"Ciclul economic acum începe să arate ca unul matur, iar creşterea inflaţiei şi a dobânzilor va începe să afecteze cererea internă. Mai mult, politica fiscală este posibil să devină mai drastică în acest an', a declarat Liam Carson, economist la Capital Economics Ltd. în Londra. 

În aceste condiţii, Bloomberg estimează că, pe viitor, băncile centrale din România şi Cehia vor continua să-şi înăspreacă politicile monetare. În România  presiunea va fi şi mai mare din cauza necesităţii menţinerii sub control a deficitului bugetar, generat de tăierile de taxe şi de majorarea salariilor bugetare, care au crescut semnificativ.  

Analiza Bloomberg a intuit faptul că, în România, creşterea economică va consemna o încetinire faţă de estimările anterioare şi se va stabili, probabil, la 7,3% (INS a anunţat, miercuri, 7%). Bulgaria va avea şi ea aceeaşi evoluţie. În schimb, celelalte patru economii din zonă vor avea, în continuare, un ritm accelerat de creştere economică.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?