Alegeri prezidențiale 2019. Pentru ce votăm astăzi

 

Alegeri prezidențiale 2019. Românii sunt chemaţi la urne să își aleagă viitorul preşedinte. Pot face asta doar o dată la cinci ani. În sarcina celui care va ieşi învingător la prezidenţiale cad responsabilităţi majore. Buna funcţionare a instituţiilor, angajarea ţării pe plan extern şi garantarea integrităţii teritoriale a Româniai sunt doar câteva dintre acestea.

Cel care va ieşi învingător la alegerile prezidenţiale trebuie sa vegheze la buna functionare a institutiilor si la respectarea Constitutuiei.

Președintele are un rol extrem de important – el desemneaza premierul si numeste si investete in functie ministrii, la propunerea premierului. De asemena, şeful statului poate participa la sedintele Guvernului şi le prezideaza cand e prezent.

Şeful statului are o serie de atributii si in raport cu Parlamentul. Poate sa ceara dizolvarea acestuia daca Parlamentul respinge de doua ori consecutiv Guvernul propus.

Practic, români decid astăzi cine va fi este garantul independentei, unitatii si integritatii nationale în următori 5 ani.

Potrivit Constituţiei, preşedintele este comandatul suprem al armatei, conduce ședințele CSAT şi are dreptul să acorde grațieri individuale. Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?