Agricultorii vrânceni cultivă rapiţă pentru fabricarea combustibilului biodisel

 
Foto:RTV
Foto:RTV
Agricultorii vrânceni renunţă la culturile tradiţionale de grâu şi porumb în favoarea rapiţei. Pentru că afacerea este rentabilă, suprafeţele cultivate cu rapiţă au crescut faţă de anul trecut cu două mii de hectare.

În 2008, aproape întreaga producţie de rapiţă a fost exportată. Planta este folosită pentru fabricarea combustibilului biodisel.

Ţăranii vrânceni preferă rapiţa şi datorită costurilor reduse de producţie şi întreţinere.

"Profitul unui hectar de rapiţă este cel puţin dublu faţă de grâu. Rapiţa se vinde din lan, se încasează imediat şi este şi destul de profitabilă. Cel puţin în anul 2008 a avut un preţ încurajator", explică un cultivator.

S-a construit şi o fabrică ce produce combustibil ecologic din rapiţă. "În anul ăsta, vom produce cu siguranţă ulei vegetal şi sperăm să producem şi biocombustibil", susţine Gheorghe Ganea, patronul unei fabrici din Vrancea. 


În Vrancea, culturile de rapiţă ocupă locul doi ca întindere după cele de grâu. Pe piaţă, kilogramul de rapiţă s-a vândut cu un leu şi 40 de bani, aproape de trei ori mai mult decât cel de grâu.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?