1 MAI COMUNIST. Cântece patriotice şi lozinci scrise cu trupuri umane

 
De 1 Mai, România ceauşistă era scena unor ample manifestări publice organizate de PCR
De 1 Mai, România ceauşistă era scena unor ample manifestări publice organizate de PCR

Oameni ai muncii, studenţi şi elevi mobilizaţi şi verificaţi cu lista în mână dacă au răspuns chemării partidului la sărbătoarea de 1 Mai. Se întâmpla în România comunistă de acum peste 20 de ani. La primele ore ale dimineţii, Capitala şi marile oraşe deveneau scena unor manifestări care slăveau regimul politic şi pe măreţul său conducător. După-amiază, toată lumea ieşea la picnic.Din 1945 şi pană la Revoluţie, de 1 mai, ziarul Scânteia era plin de relatări despre întrecerile socialiste din fabrici şi uzine. Presa scria despre grandioasele defilări, cântece patriotice şi lozinci scrise cu trupuri umane.

Asemenea cântece mobilizatoare răsunau obligatoriu la marşurile şi mitingurile din acele vremuri. Iar fiecare fabrică, institut de cercetări sau facultate trebuia să trimită participanţi la mainfestările publice. Pe vremea când săptămâna de lucru din România era de şase zile iar Paştele şi Crăciunul nu erau recunoscute drept sărbători oficiale, 1 Mai oferea prilejul unei zile libere parţial. Asta pentru că abia după ce se bifa omagierea Partidului Comunist şi a lui Nicolae Ceauşescu oamenii puteau să-şi organizeze propriile petreceri.


Manifestaţiile de 1 Mai erau pregătite multă grijă, ca să arate măreţia sistemului comunist şi iubirea poporului pentru conducerea politică a ţării. Indiferent de domeniul în care lucrau, angajaţii selectaţi repetau săptămâni întregi dansurile, cântecele patriotice şi pasul de defilare. După încheierea manifestaţiilor, urma şi partea plăcută a zilei de 1 Mai. Lumea se aduna în parcuri sau pe malurile râurilor, la tradiţionalul grătar cu mici şi bere, ascultând muzică populară.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
02 May 16:18
Când citesc că era bine pe timpul Comuniştilor ,,că aveai locuri de muncă asigurate,, mi se face greaţă măi Românilor.Da aveai locuri de muncă asigurate.Dar ce făceaţi domnilor români cu salariile care vi le dădeau comuniştii??? Ce făceaţi cu banii??? Vă duceaţi într-o alimentară să cumpăraţi o bucată de brânză??? O găseaţi?? Toate rafurile din Alimentări erau GOL-GOLUŢE.Nu vă mai aduceţi aminte că iubitul vostru conducător,Nicolae Ceauşescu introduse-se cartelele la alimente.Asta aţi uitat, că aţi luat pe cartelă pâine,zahăr,ulei,faină,mălai etc.Şi trăiaţi bine pe timpul DICTATORULUI.CINE TRĂIA BINE PE TIMPUL DICTATORULUI??? SECRETARII DE PARTID PCR ŞI SECURIŞTII,PE CARE VOI ROMÂNILOR IA-ŢI VOTAT CU ÎNVERŞUNARE DUPĂ 1989 ÎN NOUA FORMULĂ F.SN-P.S.D.DE CE L-AŢI VOTAT PE ION ILIESCU CÂND EL A FOST UN SECRETAR DE PARTID.
Răspunde
1 0
Daniela Popa
01 May 23:51
Cat de frumos era,ce bn suna ,,Fabrici si Uzine"unde sunt?!unde sunt locurile noastre de munca...Offff viata noastra!
Răspunde
1 0
Daniela Popa
01 May 23:50
Cat de frumos er,ce bn suna ,,Fabrici si Uzine"unde sunt?!unde sunt locurile noastre de munca...Offff viata noastra!
Răspunde
3 0
Lili
01 May 12:23
...ca era mai bine atunci decat cu hotii nemernici, ticalosi, tradatori de tara si de neam, slugoii imperialismului american...jos cu voi javre ordinare!!! ce a-ti facut cu tarisoara asta bogata si frumoasa ca noi trebuie sa-i slugarim pe altii ca sa avem o paine...
Răspunde
5 -2
Andrei
01 May 10:47
Ma mir cum de nu iese si psd-ul comunist la manifestari.Bufonul psd-ist pontacul ce ar mai aplauda tinerii romani cand ar trece cu plancarde scrise cu lozinci pentru psd-ul lor drag si hot de tara si popor.Si scarba de iliescu bolsevicul cred ca sta in casa si--a pus pikup-ul cu placi cu cantece patriotice.
Răspunde
3 -3
Adina Iancu
01 May 10:44
5 Ilici face sigur dansuri cu nina bolnavioara pe muzica patriotica daca a insanatosit-o pe baba aia libidinoasa ca si el.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?