VIZITA emisarului SUA la Bucureşti. Renate Weber: Nu înţeleg nervozitatea lui Frunda

 
Renate Weber
Renate Weber
FOTO: facebook

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat, potrivit RFI, că nu înţelege "nervozitatea" lui Gyorgy Frunda privind vizita la Bucureşti a subsecretarului american de Stat Victoria Nuland, menţionând că "între parteneri este firesc să existe schimburi de informaţii şi o vizită este în acest sens".

"Sinceră să fiu, nu am înţeles declaraţia domnului Frunda, în condiţiile în care nu este o vizită, este un turneu european pe care-l face. Şi atunci de unde această enervare, nervozitate, la domnul Frunda, altfel un tip foarte-foarte calm şi raţional şi care cunoaşte foarte bine tocmai relaţiile diplomatice, dacă se gândeşte numai domnia sa de câte ori a fost raportor din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei când era acolo. Nu, sincer, n-am înţeles nervozitatea. Mie mi se pare că între parteneri este firesc să existe schimburi de informaţii şi o vizită este în acest sens", a spus Weber.

Renate Weber crede că astfel de contacte sunt fireşti: "Nu mă surprinde că după ce există o nouă conducere la Consiliul Superior al Magistraturii, toată lumea diplomatică din Statele Unite, din statele membre ale Uniunii Europene doreşte să aibă întâlniri cu această nouă conducere. Asta chiar mi se pare firesc, e ceva ce se practică, s-a şi practicat în ultimii ani. Contactele acestea mai apropiate, cunoaşterea sunt lucruri care cred că sunt binevenite".

Asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, îşi începe, vineri, vizita de două zile la Bucureşti pe tema consolidării statului de drept, prezenţa acesteia provocând reacţia lui Gyorgy Frunda, consilier al premierului, care a criticat "aerul de superioritate al unchiului Sam".

Departamentul de Stat a anunţat, miercuri, că Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului american de Stat, va efectua o vizită în România în perioada 10-11 ianuarie, în cadrul unui turneu european.

La Bucureşti, Nuland se va întâlni, vineri şi sâmbătă, cu oficiali de rang înalt şi membri ai societăţii civile, cu care va discuta despre relaţiile bilaterale, probleme regionale şi eforturile de consolidare a statului de drept, potrivit comunicatului emis de Biroul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.

Gyorgy Frunda, consilier al premierului pe probleme juridice, de minorităţi şi relaţii internaţionale, a declarat, pentru Ziare.com, că România nu este o colonie şi că simte o anumită superioritate din partea Statelor Unite, făcând referire la vizita pe care secretarul de stat adjunct american, Victoria Nuland, o va face în România.

"Mi se pare puţin cu un aer de superioritate, ca şi cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, trăim într-o lume globalizată, facem parte din sisteme strategice de apărare, dar ce ar fi dacă spunem că am merge noi în SUA să verificăm situaţia condamnărilor la moarte, care contravine tuturor convenţiilor internaţionale sau că mergem să verificăm decizia Parlamentului din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana. (...) Nu e aroganţă, dar arată o anumită superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - nred) ", a spus Frunda.

Potrivit acestuia, vizita oficialului american "nu este asa intempestivă cum a fost prezentată de presa din ţara noastră".

"Aceste vizite sunt plănuite, se poartă dialoguri între ministerele de Externe, se stabileşte un program, se stabilesc nişte scopuri, se negociază şi pe urmă se vine aici. Nu e România o colonie şi refuz această idee, că vine să inspecteze în România nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept şi a democraţiei. Există nişte discuţii, SUA au arătat nu nişte îngrijorări, cum greşit au formulat ziarele, ci niste nelinişti, niste semne de întrebare în legătură cu nişte decizii. Suntem şi noi şi Statele Unite membre NATO, suntem legaţi prin Deveselu, care e foarte important, şi de aceea aceste dialoguri sunt benefice, cu condiţia să fie făcute aproape pe picior de egalitate, ca să nu spun chiar pe picior de egalitate", a mai comentat fostul senator.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
3 0
PROBUS SCAFUSIA
12 Jan 15:42
D-l Frunda ar trebui sa consilieze pe celalalt Victor.Nu cred ca ar mai avea astfel de opinii.
Răspunde
2 -2
crin
10 Jan 20:50
Grasa, slinoasa si total neingrijita...madama weber....!!!!!dar, filozozfa!!!!
Răspunde
4 -3
Domnul Frunda s-a declarat impotriva pozitiei de sluj, pentru ca ungurii nu se dau in vant pentru osanale !
10 Jan 13:02
Stati calma , domana Weber, dar dv, care stiti protocol diplomatic, nu va intrebati de ce emisarul american nu se informeaza de la un adjuct al MAE , ci vrea la presedine ? Sau partidul dv este democarat pana la confuzie cu pozita de sluj a ...
Răspunde
13 -1
10 Jan 12:07
Astia se dau singuri de gol care sunt hoti! Doar pui ceva presiune pe ei si te uiti cine cedeaza! Frunda a cedat. Asta nu spune ceva bun despre el.
Răspunde
8 -2
10 Jan 12:07
Astia se dau singuri de gol care sunt hoti! Doar pui ceva presiune pe ei si te uiti cine cedeaza! Frunda a cedat. Asta nu spune ceva bun despre el.
Răspunde
10 -1
pisto
10 Jan 12:03
trebuie inteleasa lupta acerba pt superimunitate la hotii,adica macar sa ramana cu ce au furat ca, asta ar fi miza.de de propriul popor nu se rusineaza si nu tin cont iar americanilor le spun in fatza sa nu se amestece.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?