Vălean,despre lobby: Dialogul şi expertiza de calitate în construirea legilor, esenţiale şi legitime

 
Vălean,despre lobby: Dialogul şi expertiza de calitate în construirea legilor, esenţiale şi legitime / Foto: MEDIAFAX
Vălean,despre lobby: Dialogul şi expertiza de calitate în construirea legilor, esenţiale şi legitime / Foto: MEDIAFAX

Europarlamentarul PNL Adina Vălean a declarat marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", că în procesul legislativ este esenţial şi legitim dialogul cu toate sectoarele de activitate vizate de un act normativ, dar şi folosirea expertizei externe instituţiilor publice şi Parlamentului."A discuta despre activitatea unui parlamentar în relaţia cu reprezentanţii grupurilor de interese, nu întotdeauna lobby-işti, este un lucru foarte important pentru România în primul rând. La noi această chestiune este departe de a fi aşezată şi chiar de a fi înţeleasă, care este rolul reprezentantului unui grup de interese în relaţia cu procesul legislativ. Pentru că noi dacă vom da o lege a lobby-ului, asta nu va putea reglementa relaţia necesară şi reală între societate şi factorul legislativ (...) În opinia mea, procesul legislativ decizional nu se poate desfăşura într-un laborator, adică nu este un laborator unde au acces numai politicienii şi decidenţii din societate, care ştiu ei mai bine ce lege trebuie dată şi cum să reglementeze un anume sector de activitate", a susţinut Vălean.

Europarlamentarul PNL a susţinut că este "absolut esenţial" ca forma finală a unei legi să fie rezultatul unui "dialog permanent şi aplicat cu cei pe care legea respectivă îi vizează", situaţie în care prevederile legale ar avea o calitate mai mare.

Vălean a mai precizat că în procesul legislativ se bazează de cele mai multe ori, cum este cazul Parlamentului European, pe expertiza unor terţe persoane.

"Expertiza de obicei nu există la legiutor, nici măcar întotdeauna la cel care propune legea. În Uniunea Europeană legile sunt propuse de Comisie, sunt dezbătute şi adoptate de Parlament şi Consiliul European. Niciuna din aceste instituţii nu are în interior expertiză, companii de studii şi aşa mai departe, care să poată să ajute la elaborarea unui punct de vedere. Întotdeauna aceste puncte de vedere sunt făcute cu ajutorul experţilor din afară", a menţionat europarlamentul PNL.

Ea a susţinut că pentru o expertiză de calitate este nevoie de resurse.

"Raţional să ne gândim că Parlamentul României ar trebui să angajeze o întreagă armată de experţi pentru toate domeniile în care este chemat să legifereze. Este normal ca aceştia să fie angajaţii din afara instituţiei publice", a mai declarat Vălean.

Europarlamentarul PNL a precizat că impactul unui act normativ care nu este realizat în baza unei expertize adecvate riscă să ducă la prejudicii foarte mari.

"Dialogul atunci când o virgulă sau o prevedere într-o frază poate să însemne în spate, pentru industrie, milioane de euro este esenţial. Pentru că, şi dacă nu vrei, o greşeală sau o necunoaştere într-o prevedere legislativă poate avea un impact devastator asupra unui sector", a mai spus Vălean.

Ea a precizat că "este extrem de legitim pentru cei vizaţi de un proiect legislativ să încerce să-l amendeze cu argumente, întotdeauna".

"În final, în Parlament vor fi reprezentate toate punctele de vedere (...) De aia şi există partide diferite, cu ideologii diferite, şi este evident că pe un proiect legislativ în cele două, să spunem, feţe ale lui care pot fi adesea opuse vor fi unii care vor susţine o anumită viziune, vor fi alţii care vor susţine viziunea opusă, dar în final ambele ajung în dezbatere şi va fi adoptată cea care reuşeşte să convingă o majoritate să o susţină", a mai precizat europarlamentul PNL.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
3 0
Ileana Cosanzeana
28 Jan 12:52
Lobby, adica activitatea de corupere legalizata cu tot ce implica ea..., nu ? Ca sa puteti sta linistiti sub obladuirea legii, ca nu o sa va bata niciodata justitia la usa , nu ? Lobby, si legi facute pentru interesele companiilor si multinationalelor, in defavoarea statului si a natiunii, nu ? Si chiar asa credeti doamna europarlamentar, ca vocea celor multi , a societatii civile, nu trebuie asculata , ea nefiind o voce avizata ? Dar votul ei e bun, nu-i asa ? atunci nu mai e o voce neavizata !
Răspunde
3 0
Ion Ion Codreanu
28 Jan 12:23
Întâi să văd observațiile Comisiei de la Veneția introduse în proiect, corelarea cu celelalte observații, încă o apreciere finală a Comisiei de la Veneția și apoi, poate, la vot. Eu încă mai cred că nu-i o prioritate, în sensul că o Constituție trebuie să aibă consensul unor pături largi din populația ce votează, înainte de a fi supusă la vot, pentru că privește TOATĂ lumea, nu un partid.
Răspunde
2 -1
VODA CUMPLITU
28 Jan 12:16
CE ESTE S*T*R*I*M*B* IN NOUA LEGE FUNDAMENTALA ?
EXPERTII IN DREPT CONSTITUTIONAL AI COMISIEI CONSILIULUI EUROPEI PENTRU DEMOCRATIE PRIN DREPT, CUNOSCUTA SUB NUMELE DE COMISIA DE LA VENETIA, AU ARATAT, IN VARA ANULUI TRECUT, CITEVA LACUNE ALE PROIECTULUI .
MEMBRIIDELEGATIEI AU TAXAT ARTICOLELE PRIN CARE PARLAMENTUL A CAPATAT PUTERI NEMASURATE .
MAI EXACT, COMISIA DE LA VENETIA A CERUT REFORMULAREA ARTICOLULUI 61 DIN NOUA CONSTITUTIE CARE ARATA CAM ASA :
"PARLAMENTUL ESTE ORGANUL REPREZENTATIV AL POPORULUI ROMAN, FORUL SUPREM DE DEZBATERE SI DE DECIZIE AL NATIUNII SI UNICA AUTORITATE LEGIUITOARE A TARII"
DE ALTFEL ACEST ARTICOL A FOST CRITICAT SI DE PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU, DAR SI DE CONSILIUL LEGISLATIV.
COMISIA DE L VENETIA NU A TRECUT CUVEDEREA NICI ARTICOLUL CARE DEFINESTE PUTERILE STATULUI SI IN CADRUL CARUIA PRESEDINTELE NU ESTE MENTIONAT CA PARTE A PUTERII EXECUTIVE.
PARLAMENTARII DIN COMISIA DE REVIZUIRE L-AU SCOS PE PRESEDINTE DIN PUTEREAEXECUTIVA , PE MOTIV CA I-AU CONFERIT SI OFICIAL STATUTUL DE ,... "SEF AL STATULUI" .
IN LUNA MARTIE, COMISIA DE LA VENETIA VA PREZENTA UN RAPORT OFICIAL CU PRIVIRE LA NOUA LEGE FUNDAMENTAL PREGATITA DE EXPERTII USL.
ACESTA ESTE PENTRU MINE CEL MAI BUN EXEMPLU CA SA STITI ODATA PENTRU INTODEAUNA CA EU,... "VODA CUMPLITU" NU TIN CU CETATEANUL TRAIAN BASESCU CI,...EU TIN SI APAR FUNCTIA DE PRESEDINTE A TARII NOASTRE !
NU VREAU SI CEEA CE CRED CA SI DUMNEAVOASTRA CARE CITITI AICI, CRED CA NU ATI FI DEACORD CA DUPA BASESCU SA FIE SI CELALANT PRESEDINTE TOT O MARIONETA A PARLAMENTULUI DIN TARA NOASTRA !
DUPA ACEASTA NOUA CONSTITUTIE LA CE NAIBA MAI ESTE BUN UN PRESEDINTE ?
SA SEMNEZE LA AUTOGRAFE CA O MASCOTA ???
PONTA SI ANTONESCU NU NUMAI CA SINT IMPOTRIVA LUI BASESCU DAR ACESTIA VOR CU TOATA PUTEREA SA FACA IN ASA FEL INCIT SI FUNCTIA DE PRESEDINTE SA DISPARA .
ATUNCI HOTII CARE NU-SI DECLARA AVERILE DINTRE PARLAMENTARI, AU O MAI MARE PUTERE DECIT PRESEDINTELE (ORIC
Răspunde
2 -1
VODA CUMPLITU
28 Jan 12:12
6 ATUNCI HOTII CARE NU-SI DECLARA AVERILE DINTRE PARLAMENTARI, AU O MAI MARE PUTERE DECIT PRESEDINTELE (ORICARE AR FI EL) SI ASA HOTIA IN ROMANIA MERGE MAI DEPARTE SPRE UN VIITOR STRALUCIT .
EU SPUN :
NU SEMNATI NOUA CONSTITUTIE !
SI NU FITI DEACORD CU ACEASTA !
FUNCTIA,... DE PRESEDINTE ESTE CU NOI !
2 0
VODA CUMPLITU
28 Jan 12:21
6 SI,... DE CIND SI PINA CIND,... UN SINGUR PARTID HOTARASTE PENTRU INTREAGA TARA ?
CONSTITUTIA TARII, N-E PRIVESTE PE NOI TOTI.
AR TREBUI INTREBATA INTREAGA TARA DACA ESTE DEACORD CU SCHIMBAREA CONSTITUTIEI ROMANE IN FAVOAREA "HOTILOR DE NEAM SI TARA" !
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?