Tentativa lui Ahmadinejad de întoarcere la președinția Iranului, blocată de Consiliul Gardienilor

Mahmoud Ahmadinejad
Mahmoud Ahmadinejad
FOTO: upperplayground.com

Fostul președinte iranian Mahmud Ahmadinejad nu a primit dreptul de a candida la președinția Iranului. Președintele Iranului, moderatul Hassan Rohani, va putea candida pentru al doilea mandat la alegerile prezidențiale de la 19 mai, candidatura sa fiind reținută de Consiliul Gardienilor Constituției alături de alte cinci, au anunțat joi mass-media oficiale, potrivit AFP, citată de Agerpres.

În schimb, candidatura fostului președinte ultraconservator Mahmud Ahmadinejad (2005-2013) a fost respinsă de același consiliu aflat sub controlul clericilor conservatori.

La 12 aprilie, Mahmud Ahmadinejad a provocat surpriză și confuzie depunându-și candidatura la alegerile prezidențiale, în pofida opoziției liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

În acest an, pentru scrutinul prezidențial de pe 19 mai s-au înscris 1.636 de candidați, printre care 137 de femei.

Consiliul Gardienilor Constituției, un fel de consiliu constituțional aflat sub controlul clericilor conservatori, a reținut însă numai șase, printre care cea a lui Hassan Rohani.

Printre ceilalți candidați se află trei conservatori: clericul Ebrahim Raisi — apropiat al ayatollahului suprem Ali Khamenei—, actualul primar al Teheranului, Mohammad Bagher Ghalibaf, și Mostafa Mirsalim. Prim-vicepreședintele Iranului, Es-hagh Jahanguiri, un reformator apropiat de șeful statului, a primit, de asemenea, undă verde pentru a participa, precum și fostul ministru Mostafa Hashemitaba.

La fel ca la precedentele alegeri prezidențiale, Consiliul nu a aprobat candidatura niciunei femei înscrise în competiția electorală.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?