Târgul Pălincarilor are loc în aceste zile la Oradea

 
Foto: RTV
Foto: RTV
Pălincă şi maşinuţe. Cu asta i-a îmbiat Primăria pe orădeni la zilele oraşului. În parcul central şi-au expus oferta, cu multe grade, câteva zeci de producători locali. Iar cei care n-au ameţit de la pălincă, au făcut-o în mod sigur în parcul de distracţii improvizat.

Pălinca de Bihor are o poveste, pe care fiecare producător o moşteşteneşte de la cei bătrâni. Fie că este albă sau galbenă, licoarea trece musai prin controlul de calitate al cumpărătorilor şi numai dacă face mărgele merge apoi la degustat.

"Se culeg prunele, se depozitează în dogaie, aşa le spunem noi, nişte recipiente din lemn. Dospeşte vreo 3-4 săptămâni, după care sunt pregătite pentru fiert", a explicat unul dintre producători.

Pălinca de Bihor este fiartă de două ori. Trecând printr-un procedeu de fierbere a doua oară, se obţine un produs extrem de rafinat. O pălincă bună trebuie să aibă între 51 şi 52 de grade.

Pălinca tradiţională se face din prune, însă nici alte fructe nu scapă de cazan. Unii producători au venit la târg cu butoaiele, alţii au adus însă ambalajele pregătite pentru export. "Avem licenţă, plătim acciză, aşa cum spun normele Uniunii Europene. Sunt cam scumpe, dar cine vrea un produs de calitate îşi permite să plătească şi acciza. Avem un contract cu Elveţia, sperăm toamna asta să facem primul export", a declarat un alt producător.

Târgul Pălincarilor nu a fost pe gustul tuturor orădenilor. "Vin şi distrug un parc splendid, unde oamenii vin să se odihnească şi copiii şi să se joace. Este o mentalitate de cea mai proastă calitate, de mahala", a declarat un localnic.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?