Summit Sibiu. Imaginile zilei: Merkel, Macron, Iohannis, Tusk, momente incredibile la Sibiu

 
Angela Merkel, la Sibiu
Angela Merkel, la Sibiu
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Angela Merkel, la Sibiu Liderii europeni, baie de mulțime la Sibiu Liderii europeni, baie de mulțime la Sibiu

Summit Sibiu. Liderii Uniunii Europene au fost întâmpinați în piața centrală din Sibiu de mai mulți manifestanți pro-europeni, cu steaguri românești și europene. 

Summit Sibiu. Angela Merkel, Emmanuel Macron, Donald Tusk, Klaus Iohannis și alți lideri europeni s-au întâlnit în piața centrală a Sibiului cu localnicii veniți să îi salute.

În fotografiile surprinse la fața locului, liderii UE apar cu zâmbetul pe buze, strângând mâna sibienilor prezenți în piață. 

“E un semn foarte, foarte frumos din partea sibienilor că au venit și, spontan, ați văzut că liderii au dorit să îi salute pe sibieni. Mi se pare un lucru extraordinar de frumos, este total spontan, vă dați seama. Oamenii au venit de curiozitate și liderii au simțit căldura românilor care abia au așteptat să îi primească în inima României. După părerea mea acesta este cel mai emoționant și emoțional moment din întregul summit de astăzi“, a spus Klaus Iohannis.

Imaginile, în GALERIA FOTO

Summit Sibiu. Un angajament în 10 puncte, important pentru viitorul Uniunii Europene după Brexit și în contextul crizelor cu care se confruntă, a fost adoptat la Sibiu.

Iată ce prevede declarația oficială:

”Noi, liderii Uniunii Europene, ne-am întrunit la Sibiu pentru a discuta și a privi înainte spre viitorul nostru comun.

Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alege reprezentanții în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile și libertățile sale ca forță motrice, a oferit stabilitate și prosperitate în întreaga Europă, în interiorul granițelor Uniunii și dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internațională. Cu o populație care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetățeni și o piață unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerțul internațional și conturează politica mondială.

Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a zece angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălțimea acestei responsabilități:

 • Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.
 • Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison.
 • Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect.
 • Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.
 • Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre.
 • Vom respecta întotdeauna principiul echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.
 • Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile.
 • Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.
 • Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali.
 • Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.

Deciziile pe care le luăm vor urma spiritul și litera acestor zece angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar”.Adaugă părerea ta

 • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Mihai
09 May 19:26
Oare ,stau si ma gandesc,cand o sa vedem o lege in care conturile parlamentarilor care au probleme cu legea sa fie inghetate?!Cand o astfel de lege data de Uniunea Europeana?
Răspunde
0 0
Ana-Rodica
09 May 19:14
Felicitari presedintelui Iohanis pentru organizarea exceptionala a sumitului de la Sibiu. Domnul presedinte a demonstrat si de data aceasta ca este foarte bun . E bine ca avem un astfel de presedinte la conducerea Romaniei. Pana acum niciun alt presedinte nu s a ridicat la un nivel atat de inalt in a reprezenta tara noastra . Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si pe presedintele ei!
Răspunde
0 0
oprisan
09 May 16:21
... cum de nu s-a gasit nici un infractor eliberat recent sa isi faca de cap pe acolo ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?