Coronavirus - România: 18594 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vor fi acţiuni de protest în următoarea perioadă, ameninţă sindicatele din învăţământ

Thursday, 13 August 2009, 13:16 Sursă: REALITATEA.NET

"Din calculele făcute de noi rezultă de la anul că vom avea salarii mai mici faţă de cele actuale cu 20%, iar cadrele didactice din sistemul preuniversitar vor avea coeficieţi cuprinşi între 2 şi 4 şi chiar mai mici, adică suntem la baza piramidei de salarizare. Dacă se majorează salariul minim anul viitor cu 25%, aşa cum a anunţat ministrul Muncii, vom rămâne cu exact aceleaşi salarii. Vom discuta să vedem cum vom reacţiona în perioada următoare", a declarat preşedintele Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Veniturile profesorilor de gradul I din învăţământul preuniversitar cu toate sporurile incluse, cu o vechime de peste 40 de ani, ar putea fi mai mici cu 6 lei, iar cele ale profesorilor universitari cu o vechime de peste 40 de ani, cu 350 lei, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării.

La rândul său, secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a precizat că reducerea coeficienţilor din grila de salarizare va afecta 25% din personalul care lucrează în sistemul bugetar.

"Cu siguranţă vom asista la acţiuni de protest în următoarea perioadă. Nu putem fi de acord ca angajaţii din învăţământ să aibă salarii mai mici decât cele din prezent. Vom fi afectaţi chiar dacă nu vor scădea salariile, întrucât veniturile din învăţământ nu vor mai creşte ani buni până se va ajunge să ne încadrăm în noua grilă", a spus Pop.

Preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr a afirmat că profesorii universitari vor câştiga pe viitor între 5,25 şi 7,6 salarii minime pe economie, ceea ce face ca "toţi profesorii să fie partea de jos a grilei de salarizare".

Secretarul de stat în ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a explicat că a fost nevoie de o reducere a coeficienţilor pentru a se putea ajunge în 2014 la un raport de 50% între salariul minim şi salariul mediu pe economie.

"Avem o strategie a ierarhiilor care trebuie să fie bazat pe acel raport de 50%. În perioada următoare finanţarea sistemului depinde de sumele pe care le vom avea alocate în buget. În principiu, creşterile salariale îi vor viza pe cei cu veniturile mici. Acum se fac ultimele calcule, însă intrarea în vigoarea a Legii unice nu va duce la scăderea salariilor actuale ale profesorilor", a mai spus Mocanu.

Reprezentantul Ministerului Muncii a ţinut să adauge că "banii economisiţi în urma restructurării posturilor din sistemul bugetar vor fi folosiţi pentru majorarea salariilor celor care vor rămâne în sistem".

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri