Vaticanul va obliga preoţii să-şi recunoască copiii nelegitimi

Wednesday, 12 August 2009, 09:58 Sursă: REALITATEA.NET

Biserica Catolică nu face acest lucru pentru a pune capăt ipocriziei şi nici nu va însemna că va fi abrogată sacrosanta lege a celibatului ecleziastic, a cărei încălcare este considerată o greşeală foarte gravă a preoţilor, ci din considerente practice. Procesele de paternitate în care sunt implicaţi preoţi încep să se înmulţească, îndeosebi în America de Sud, dar şi în state europene ca Austria, Elveţia sau Olanda.  

Nu există cifre care să exemplifice amploarea fenomenului, dar înmuţirea proceselor este cauzată şi de banalizarea testelor ADN. Ameninţarea planează nu numai asupra imaginii bisericii şi a preoţilor, ci şi asupra averilor lor. Procesele sunt scumpe, au arătat-o cu prisosinţă problemele de pedofilie ale clerului din Statele Unite.

Preoţii vor trebui să-şi recunoască paternitatea în faţa tribunalelor civile şi să ceară să le fie recunoscute drepturile mamelor şi copiilor, inclusiv cele legate de moşteniri. Copiii vor putea chiar să poarte numele de familie al taţilor. 

Deşi informaţia nu a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, se pare că măsura este în stadiu de proiect şi constituie un pas înainte în transparenţa Bisericii Catolice.

Înainte de a face oficială informaţia, se pare că biserica vrea să găsească o modalitate de a delimita clar veniturile personale ale preoţilor, de cele obţinute din profesia lor, care trebuie să intre în patrimoniul Bisericii.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri