Coronavirus - România: 212492 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vasile Blaga: Primul dosar trimis la Parchet în cazul DGIPI a fost dat de Dan Nica

Sunday, 25 October 2009, 20:18 Sursă: NewsIn

"Primul dosar trimis la Parchet a fost dat de domnul Nica. Lucrurile s-au precipitat foarte tare în a doua şi treia decadă a lunii septembrie, chiar dacă astfel de lucruri se ştiau din lunile aprilie-mai. Eu am continuat să trimit date vis a vis de unele persoane despre care ştia şi domnul Nica", a declarat Vasile Blaga într-o emisiune televizată.

Potrivit ministrului interimar al MAI, informaţiile copiate de angajaţii Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă(DGIPI) sunt relevante pentru siguranţa naţională şi nu pentru bătălia politică. El a precizat că certificatele privind accesul la informaţii secrete ale ofiţerilor din DGIPI au fost retrase de către ORNISS.

Ministrul interimar al MAI, Vasile Blaga, l-a acuzat la jumătatea lunii octombrie pe Dan Nica de faptul că, în perioada în care a condus MAI, ar fi refuzat să demită o serie de persoane din minister, deşi ştia că acestora li se retrăsese certificatul ORNISS pentru că au copiat şi transmis "cui nu trebuie" informaţii secrete.

Vasile Blaga a precizat că motivul pentru care a schimbat "atât de repede" o serie de oameni din funcţii, odată cu preluarea conducerii ministerului, este acela că fostul ministru al Internelor, Dan Nica, nu ar fi procedat la schimbarea unor persoane "care nu mai aveau acces la informaţii clasificate, datorită scurgerii de informaţii" din arhiva serviciului de informaţii al ministerului.

El a explicat faptul că, înainte de a li se retrage certificatul, persoanele respective aveau dreptul să se uite la acele informaţii, dar nu aveau voie sa le copieze şi să le dea mai departe.

Ministrul interimar a dat asigurări că arhiva "Doi şi-un sfert" "este la loc sigur, numai că s-au copiat informaţii strict secrete". "Mai mult, s-au copiat transcripturi după înregistrări, legal, cu mandat de siguranţă naţională sau pe crimă organizată. Şi s-au găsit, sigur, acolo unde nu trebuia. O parte din acestea au fost deja transmise Parchetului General. Eu spun lucruri foarte grave, dar mă opresc aici pentru că cei în cauză trebuie să-şi facă datoria, Parchetul General", a susţinut democrat-liberalul. Acesta a arătat că este vorba de "un număr destul de mare de persoane" care ar fi fost menţinute în funcţie deşi nu mai aveau acces la informaţii clasificate.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri