Valea Doftanei, o atracţie pentru turiştii care fug de agitaţia din staţiunile din Prahova

Tuesday, 25 August 2009, 06:43 Sursă: Realitatea TV

La doar câţiva kilometri de Ploieşti, spre Cheia, ascunsă între munţi şi dealuri, stă impunătoare Valea Doftanei.

Valea Doftanei este ca un furnicar. De-a lungul ei, sute de turişti vin să se relaxeze la un grătar, departe de agitaţia oraşelor. La câţiva paşi însă de locul distracţiei se întinde comuna Valea Doftanei. Locul e plin de oameni gospodari care, de cum intri, te îmbie cu produsele specifice zonei.

Cine trece prin Valea Doftanei, trebuie însă să-l întâlnească pe bătrânul Mărgărit Achim. Un meşteşugar recunoscut în ţinut pentru sculpturile şi îndemânarea sa, dar mai ales pentru poveştile locului. Şi sunt multe, căci nea Achim are 102 ani. Nenea Achim a ajuns pe meleagurile Doftanei când avea cinci ani. Tatăl său, boier mare, deţinător de câmpii si chiar de munţi l-a adus pe acest tărâm. Locurile l-au cucerit defintiv.

Valea Doftanei este o aşezare dezvoltată, cu oameni harnici. În urmă cu un veac, gospodăriile erau puţine şi sărace. Localnicii stabiliţi pe aceste locuri sunt ardeleni care au fugit de jugul austro-ungar. Unii s-au stabilit în partea de sus a comunei, numită Treisteni. Oamenii au venit cu doar cu traista din Ardeal şi aşa le-a rămas numele.Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri