Şi la Facultatea de limbi străine, învăţământ la distanţă, primeşti asigurări de la secretariat că facultatea funcţionează în conformitate cu legea învăţământului.
La Facultatea de muzică, forma de învăţământ la distanţă a Universităţii „Spiru Haret”, secretara are pregătită aceeaşi placă.
Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, instituţia care are competenţe de acreditare a facultăţilor, a luat act de faptul că facultăţile respective funcţionează ilegal şi atât. Măsurile se lasă aşteptate de cel puţin doi ani.
Peste Ministerul Educaţiei au trecut doi ani şi trei miniştri de când a aflat despre situaţia de la „Spiru Haret”, cu toate astea nici la acest nivel nu s-a luat nicio măsură. Cei de la ARACIS spun că de vină e legislaţia.
Împotriva unei instituţii de învăţământ superior care organizează cursuri în mod ilegal Legea privind calitatea în învăţământul din România aplică pedepse civile, contravenţionale sau penale. Însă aceeaşi lege spune că organele de urmărire penală ar trebui sesizate de Ministerul Educaţiei sau de orice altă persoană fizică sau juridică lezată în drepturile sale. Niciodată, însă, nu s-a mers până la capăt.
Tot ARACIS susţine că aceeaşi universitate organizează ilegal şi masterate de tip Bologna. Conducerea Universităţii Spiru Haret a refuzat să exprime un punct de vedere filmat în legătură cu aceste nereguli.
Indiferent de restricţiile impuse de lege, fabricile de diplome de la Spiru Haret funcţionează cu motoarele turate la maxim. Studeţii primesc asigurări de la secretariatele facultăţilor că speciallizările la care doresc să se înscrie sunt acreditate.
Lista facultăţilor acreditate este publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei. Citind-o cu atenţie, studenţii se pot apăra singuri, identificându-le pe cele care funcţionează ilegal. La nivel naţional există 87 de instituţii de învăţământ superior acreditate, de stat şi private, 25 avizate să funcţioneze provizoriu şi „cine ştie câte” care sfidează legea.