Coronavirus - România: 3864 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Turcia şi Armenia ar putea semna în curând un acord de normalizare a relaţiilor

Wednesday, 16 September 2009, 15:20 Sursă: NewsIn

Burak Özürgergin, purtătorul de cuvânt al MAE turc, a reacţionat la unele informaţii apărute în presă şi care sugerau că acordul ar putea fi semnat la 13 octombrie, în ajunul meciului de calificare pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2010, care ar urma să se desfăşoare la Bursa, în nord-estul Turciei.

"Avem la dispoziţie o lună. (...). Cred că o semnare a acordului se poate întrevedea în jurul acelei date", a spus purtătorul de cuvânt. 

Luna trecută, Ankara şi Erevan au anunţat că au ajuns la un acord de principiu privind stabilirea relaţiilor bilaterale şi deschiderea frontierelor, un gest important care ar duce la reconcilierea a două ţări vecine ale căror relaţii sunt marcate de decenii de neîncredere şi reproşuri. 

Cele două ţări au început consultările interne care urmează să dureze şase săptămâni, înainte de a trimite parlamentelor naţionale cele două protocoale, privind stabilirea relaţiilor diplomatice şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Partidele de opoziţie, atât din Turcia, cât şi din Armenia, şi-au exprimat deja ostilitatea faţă de plan. 

Turcia şi-a suspendat relaţiile diplomatice cu Armenia după independenţa acesteia din 1991, pe motivul divergenţelor privind chestiunea genocidului armenilor în timpul Imperiului Otoman, între 1915 şi 1917. 

Normalizarea relaţiilor din zonă ar putea avea impact şi asupra unor proiecte europene precum Nabucco. Potrivit unor surse turce, Uniunea Europeană ar dori ca Nabucco să treacă prin Armenia şi nu prin Georgia, cum era iniţial prevăzut, fiind considerată o rută mai sigură. "Armenia a fost anunţată drept un posibil partener în proiectul Naubucco. Normalizarea relaţiilor dintre Armenia şi Turcia ar putea fi însoţită, astfel, şi de o schimbare în ecuaţia energetică regională", scria recent portalul news.am.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri