The Times: Trupele italiene din ISAF plăteau taxă de protecţie talibanilor

Friday, 16 October 2009, 00:33 Sursă: Realitatea TV

Autor: Realitatea.NET
Scandal uriaş legat de misiunea ISAF din Afghanistan. Guvernul italian s-a văzut nevoit să dezmintă oficial o afirmaţie a cotidianului britanic The Times, care scrie că soldaţii italieni plăteau bani grei talibanilor ca să nu fie atacaţi. Mai mult, practica taxei de protecţie pentru talibani ar fi foarte răspîndită printre militarii NATO din Afghanistan.
Publicaţia britanică The Times a acuzat serviciile secrete italiene că ar fi plătit zeci de mii de dolari pentru pace în regiunea Sarubi, în care erau desfăşuraţi soldaţii italieni.

"Serviciile secrete italiene plăteau regulat zeci de mii de dolari talibanilor şi comandanţilor insurgenţi în zone în care trupele italiene operau în Afganistan, iar motivul este că guvernul italian primea extrem de puţin sprijin în războiul din Afganistan din partea opiniei publice italiene", a declarat un editor The Times.

Guvernul lui Silvio Berlusconi neagă categoric mituirea talibanilor şi susţine că nu ştia de vreo astfel de practică nici pe vremea fostului cabinet al lui Romano Prodi. The Times scrie că practica taxei de protecţie a devenit evidentă când italienii din regiunea Sarubi au fost înlocuiţi de francezi, care nu ştiau de mită. 10 militari francezi au fost ucişi în vara lui 2008 într-o ambuscadă în care au căzut pentru că nu evaluaseră corect riscul misiunii.

Şi mai gravă este afirmaţia mai multor oficiali militari, occidentali şi afgani deopotrivă, care susţin, sub protecţia anonimatului, că mai toate trupele NATO, cu excepţia celor americane şi britanice, plătesc insurgenţii talibani în schimbul liniştii în regiunile în care sunt cantonate. Scandalul apare într-un moment dificil pentru viitorul misunilor din Afganistan. Comandanţii americani spun că mai au nevoie de pînă la 20 de mii de militari pe teatrele de operaţiuni, în timp ce Franţa a anunţat oficial că nu va mai trimite niciun militar pe front.
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri