Tamiflu, armă importantă împotriva virusului gripei porcine, însă nu întotdeauna necesară

Monday, 27 July 2009, 15:23 Sursă: NewsIn

Tamiflu (oseltamivir) inhibă neuraminidaza, o enzimă situată la suprafaţa virusului, care facilitează infectarea celulelor organismului. Odată ce enzima este blocată, virusul nu se mai poate desprinde de suprafaţa celulei pentru a se răspândi în organism, iar până la urmă este eliminat.

Virusul actual al gripei porcine ar putea suferi mutaţii înainte să reapară la toamnă în emisfera nordică, caz în care un vaccin utilizat pentru o anumită tulpină ar deveni ineficient. Dimpotrivă, laboratorul elveţian Roche, care produce Tamiflu, susţine că medicamentul acţionează împotriva tuturor tipurilor de gripă, la fel ca şi Relenza, fabricat de compania britanică GlaxoSmithKline.

Medicamentul trebuie administrat pe cale orală în decurs de 48 de ore de la manifestarea primelor simptome, însă poate fi administrat şi preventiv, subliniază compania.

Totuşi, au fost constatate recent mai multe cazuri de rezistenţă la Tamiflu, în Canada, în Japonia, la Hong Kong şi în Danemarca. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat că aceste cazuri sunt "izolate" şi că recomandă în continuare Tamiflu şi Relenza pentru tratarea gripei porcine.

"Nu este o surpriză", susţine directorul diviziei farmaceutice a grupului Roche, William Burns. "În cazul unei gripe sezoniere, aproximativ 0,4% dintre organisme pot fi rezistente. Nu există motive de îngrijorare deocamdată", a explicat Burns.

"Nu observăm o creştere a cazurilor de rezistenţă", a subliniat la rândul său directorul general al Roche, Severin Schwan.

"Nu este exclus ca într-o colectivitate în care se tratează oamenii cu Tamiflu, să fie câteva cazuri în care virusul dezvoltă rezistenţă", precizează Thierry Buclin, medic adjunct al serviciului de farmacologie şi toxicologie clinice de la CHUV, Lausanne. "Adevărata problemă este mai degrabă cine ar trebui să ia Tamiflu. (...) De ce să se trateze cineva cu Tamiflu, dacă se poate trata cu paracetamol?", se întreabă Buclin.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri